Als je een auto, motor, scooter, brommer of snorfiets bezit, is het in Nederland verplicht om een WA verzekering af te sluiten. Daar zijn de meeste mensen zich van bewust. Maar hoe het precies zit met de aansprakelijkheid en gedekte schade door de WA verzekering is nog wel eens onduidelijk. Daarom zetten we hier drie veelvoorkomende misverstanden rondom de WA verzekering op een rij. 

  1.  De WA verzekering dekt schade die ik maak aan andermans spullen

Er wordt nog wel eens gedacht dat de WA verzekering alle schade dekt die je bij andermans spullen veroorzaakt. In realiteit is dit niet helemaal waar. De WA verzekering is verplicht als je een voertuig bezit en dekt ook alleen schade die je met het verzekerde voertuig veroorzaakt. Denk dan bijvoorbeeld aan het beschadigen van een geparkeerde auto of het omstoten van een scooter terwijl je achteruit rijdt. 

 

Schade maken in een ander soort situatie, zoals het omstoten van een glas water over iemands laptop, valt niet onder de WA verzekering. Voor zulke situaties heb je een aparte aansprakelijkheidsverzekering nodig.

 

  1. De WA verzekering is altijd persoonsgebonden 

De uitspraak dat de WA verzekering altijd persoonsgebonden is, is niet helemaal waar. Je auto verzekeren betekent dat je schade door het voertuig beschermt. Rijdt je broer, buurvrouw of collega in jouw auto en veroorzaakt degene schade, dan is de auto nog steeds verzekerd en is de schade gedekt. Dat geldt natuurlijk niet als de bestuurder geen rijbewijs had of onder invloed was. 

  1. Schade aan mijn eigen voertuig wordt gedekt door mijn WA verzekering

Een standaard WA verzekering dekt alleen de schade die je met jouw voertuig aanricht bij andermans voertuig of spullen. Het is dus niet standaard dat de schade aan je eigen auto automatisch gedekt is. Wil je ook schade aan je eigen voertuig gedekt hebben, die bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door storm, hagel of diefstal? Dan heb je een WA+ Beperkt Casco of WA+ Volledig Casco verzekering nodig. 

 

De WA+ Beperkt Casco dekt bijvoorbeeld geen aanrijdingen en botsingen, maar alleen schade aan jouw eigen voertuig in specifieke gevallen. Schade door botsingen die je zelf veroorzaakt, zoals tegen een paaltje rijden, wordt niet gedekt. Bij WA + Volledig Casco dekking (All-Risk) ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld vandalisme, een aanrijding of botsing. 

 

Als je schade oploopt door een ander, door bijvoorbeeld een aanrijding, dan wordt de schade van jouw voertuig vergoed door de verzekering van de andere bestuurder en niet door jouw WA verzekering. 

Chique, waardevolle of unieke auto? Ga voor uitgebreide dekking

Als jouw auto veel waard is of je liever sowieso geen risico loopt, dan is het verstandig om een All Risk dekking te kiezen. Bij nieuwe auto’s wordt dit sowieso aangeraden, mede vanwege de hoge waarde die deze voertuigen hebben. Ook als je weet dat je voor WA+ Volledig Casco wilt gaan, valt er nog genoeg te kiezen. Bijvoorbeeld de verzekeringsmaatschappij. Hoe saai het ook kan lijken, neem de polisvoorwaarden altijd goed door voordat je een verzekering afsluit. Zo voorkom je vervelende verrassingen. 

Schadevergoeding bij total loss

Een van de onderwerpen waar ook nogal eens misverstanden over ontstaan zijn schadevergoedingen bij ongelukken. Wat krijg je bijvoorbeeld als je auto total loss raakt? Het is niet altijd zo dat je de dagwaarde van je auto daarna vergoed krijgt. Is het ongeluk veroorzaakt door een andere bestuurder, dan wordt de WA verzekering van diegene aangesproken. Maar ben je zelf de veroorzaker, dan ligt het aan het type autoverzekering dat je hebt afgesloten. Voor tweedehandsauto’s geldt vaak een aanschafwaarderegeling waarbij je de prijs terug krijgt die je voor je auto betaalt. Dit moet wel binnen 1 tot 3 jaar na de aankoop gebeurd zijn. Voor nieuwe auto’s is er een nieuwwaarderegeling. Er wordt dan gekeken wat de waarde van nieuwe vergelijkbare auto’s is en deze krijg je vergoed.