Een auto aan- of verkopen is voor de meeste mensen geen dagelijkse gebeurtenis. Het kan ook best spannend zijn, omdat er zeker bij luxe auto’s flinke bedragen mee gemoeid kunnen zijn. Niet alleen als koper, maar ook als verkoper kan dit zo’n transactie best spannend maken. Om het makkelijker te maken zetten we 3 nuttige tips bij aan- en verkoop van luxe auto’s op een rij.

1. De eerste indruk telt

Het is af te raden om tot aanschaf over te gaan van een auto die je nog niet in het echt hebt gezien. Afbeeldingen op verkoopsites kunnen bijvoorbeeld verfraaid zijn en een wat vertekend beeld geven. Ga als koper dus niet alleen af op de eerste (online) indruk, maar ga de auto ook in het echt bekijken. Overigens kun je er ook voor kiezen om een luxe auto niet bij een particulier, maar bij een bedrijf aan te schaffen. Zo kun je op engineroom.nl een breed aanbod vinden. Overweeg je als particulier je luxe auto te verkopen? Ook dan kan deze website een interessante optie zijn.

2. Het goede papierwerk

Wil je een auto aanschaffen? Vraag dan eerst bij de verkoper om alle papieren en check of die in orde zijn. Je kunt op het kentekenbewijs bijvoorbeeld het voertuigidentificatienummer checken. Dit nummer moet matchen met het nummer onder de motorkap of achter de vooruit. Vraag ook naar eventuele onderhoudsboekjes en bekijk openbare informatie over de auto op de website van de RDW. Als verkoper van de auto zorg je er uiteraard voor dat je al deze informatie beschikbaar hebt. Zo voorkom je vertraging in de verkoop.

3. Regel een testrit

Als de auto stilstaat kun je al veel zaken beoordelen. Zie je bijvoorbeeld roestplekjes of schade? Als je de motor start kun je direct de uitlaat controleren (geen gesis of zwarte rook?) en checken of de motor zonder onderbrekingen draait. Maak na deze checks ook altijd een testrit, zodat je bijvoorbeeld kunt merken of de auto goed schakelt en de toerenteller klopt. Als verkoper is het dus aan te raden om een koper altijd een testrit te laten maken. Je kunt eventueel meerijden als je de auto nog niet helemaal uit handen durft te geven. Na de testrit is meestal wel duidelijk of de koper tot aanschaf wil overgaan. Met al het papierwerk bij de hand kun je de overdracht dan snel regelen. Zo kunnen koper én verkoper terugkijken op een prettig verkooptraject.