Over de hele wereld bereiden veel nieuwe EV-bezitters zich voor op hun eerste vakantie in een elektrische voertuig. Zij en meer ervaren eigenaren van elektrische auto’s zullen waarschijnlijk over een reeks vragen nadenken. Hoe bereid je je voor op een zomervakantie in een elektrische auto? Wat zijn de beste manieren om het voertuig voor te bereiden en welke andere uitrusting moet ik overwegen mee te nemen? Is het zelfs mogelijk om een ​​EV mee te nemen voor een langere vakantiereis? Gelukkig is het antwoord op het laatste een volmondig ja, al moet je vooraf wel een autoverzekering afgesloten hebben. Gebruik ook de volgende tips om je elektrische auto vakantieklaar te maken! 

 

Bereken je energieverbruik

Voordat de reis begint, moet je mogelijk de rekenmachine tevoorschijn halen. Grip krijgen op hoe ver je kunt verwachten te rijden per lading, zal tot op zekere hoogte het ritme van je reis bepalen. Houd er rekening mee dat als je een zware lading hebt ingepakt of een caravan trekt, je gemiddelde actieradius aanzienlijk lager kan zijn dan het maximum dat door de voertuigfabrikant is opgegeven. Eerdere reizen kunnen als maatstaf voor je berekeningen worden gebruikt. Let er wel op dat je een marge hanteert en niet met lege accu komt te staan. Ondanks het feit dat je misschien online wel de goedkoopste autoverzekering hebt afgesloten, wil dat nog niet zeggen dat je ook verzekerd bent tegen pech onderweg.

 

Ken de laaddichtheid

Laaddichtheid betreft hoeveel laadpunten je binnen een bepaald gebied kunt vinden. Met nieuwe laadstations die overal opduiken en het ecosysteem voor elektrisch laden van auto’s groeit voortdurend, kan het moeilijk zijn om daar een exact antwoord op te vinden. Toch zijn online bronnen, waaronder Google Maps en PlugShare, een goed startpunt. Laaddichtheid geeft je een globaal idee van hoe goed je oplaadmogelijkheden zullen zijn in de gebieden die je van plan bent langer te bezoeken.

 

Plan je routes

Wanneer je een langere vakantiereis met een elektrisch voertuig maakt, is er een goede reden om extra vriendelijk te worden met Google Maps of vergelijkbare diensten. Plan je vakantieroutes met een scherp oog voor de verschillende laadstations. Google Maps, PlugShare en andere apps kunnen je onderweg helpen laadstations te vinden. Kijk ook waar je in je bestemmingsgebied verschillende oplaadmogelijkheden kunt vinden. Dit geldt onder andere voor de vraag of je hotel, Airbnb of camping oplaadpunten heeft en of je kunt opladen tijdens een bezoek aan lokale sites of in nationale parken. 

 

Neem een back-up kabel mee

De laadkabels die je tijdens de reis kunt gebruiken, kunnen variëren. Zo kan het zijn dat je op sommige plekken standaard stopcontacten moet gebruiken in plaats van laadpalen. Dit kan ertoe leiden dat je zowel een adapter als een back-upkabel nodig hebt, dus het is raadzaam beide in te pakken voordat je van huis gaat.  

 

Overweeg om oplaad providers te gebruiken

Afhankelijk van waar je op vakantie gaat en welke route je kiest, bieden verschillende aanbieders langs je route en op je bestemming laadoplossingen en laadpalen aan. Het kan voordelig zijn om voor aanvang van de reis te besluiten om met één of meer personen in te schrijven. Dit staat meestal gelijk aan betere toegang tot snelladen en kan tegelijkertijd helpen om je cumulatieve oplaadkosten te verlagen. Het maakt niet uit met wie je je aanmeldt, het is altijd een goed idee om apps en, indien mogelijk, opladers voor vertrek te testen, zodat je weet hoe het allemaal werkt.