Je bent net 17 geworden en denkt maar aan één ding: die auto in en beginnen met rijden! Gelukkig voor de andere weggebruikers moet je hiervoor natuurlijk eerst gaan lessen samen met een rijinstructeur. De rijinstructeur legt je alles uit dat je moet weten over het besturen van een auto en helpt je om op een veilige manier een nieuwe weggebruiker te worden.

 

Er zijn natuurlijk talloze rijscholen beschikbaar en daarmee ook allerlei keuzes om te maken. Ga je beginnen met rijlessen, dan zijn er een aantal afwegingen om te maken bij het starten zelf, maar ook de keuze voor een rijschool voordat je daadwerkelijk start.

 

Luxe-auto.nl geeft je vijf tips om optimaal te beginnen met je rijlessen.

 

  1. Vergelijk losse rijlessen met pakketten

In veel gevallen kun je bij rijscholen kiezen tussen losse rijlessen en pakketten van meerdere lessen. Het kan verschillen per rijschool welke variant het meest goedkoop is. Hoewel normaal gesproken pakketten, eventueel aangevuld met nog enkele lessen, het goedkoopst zijn, is dit niet altijd het geval.

 

  1. Vergelijk rijscholen

De goedkoopste rijschool is natuurlijk niet altijd de beste rijschool. Hoewel iedere rijinstructeur aangesloten moet zijn bij het CBR en beschikt over een diploma, blijven kwaliteitsverschillen altijd bestaan.

 

Kijk goed naar de website van de rijschool en probeer te achterhalen wat je mag verwachten en wat er mist ten opzichte van andere rijscholen.

 

  1. Bekijk de recensies

Een rijschool kan natuurlijk van zichzelf zeggen erg goed te zijn, maar uiteindelijk zijn het de (voormalige) leerlingen die dit het beste in kunnen schatten voor je. Probeer altijd zo veel mogelijk recensies te bekijken om een goed idee te krijgen van de kwaliteit van een rijschool, voordat je bij ze in de auto stapt.

 

Ga daarbij niet alleen af op de recensies op de site van de rijschool, maar bijvoorbeeld ook de Google-reviews, gezien je hier ook de eventueel negatieve recensies kunt vinden.

 

  1. Lokale rijschool

Kies waar mogelijk voor een lokale rijschool, omdat dit de kans vergroot dat je veel gaat rondrijden in het gebied waar je zelf woont. Hoewel het natuurlijk goed is om ook andere gebieden te leren kennen, is het uiteindelijk prettig om veel te rijden in de gebieden waar je na het behalen van je rijbewijs ook te vinden bent.

 

Gelukkig bestaan er veel lokale rijscholen. Woon je bijvoorbeeld in Voorburg, dan kun je normaal gesproken ook gewoon een rijschool Voorburg vinden. Voor kleinere plaatsen moet je vaak uitwijken naar een rijschool in een naburige stads of plaats, maar ook hier zijn er doorgaans voldoende mogelijkheden om dichtbij huis te blijven.

 

  1. Inschatting rijlessen

Laat de instructeur na de eerste of tweede les een inschatting maken van het aantal rijlessen dat je nodig zult hebben om je rijbewijs te halen. Gezien de instructeur iedere dag met leerlingen rijdt, kan hij of zij een goede inschatting maken.

 

Zo is het eenvoudiger om te bepalen wanneer je het rijexamen gaat afleggen en hoeveel je kwijt gaat zijn als je de lessen allemaal volgt.