Het is enorm belangrijk om jouw auto regelmatig schoon te maken. Niet alleen van de buitenkant, maar ook van de binnenkant. Bij het schoonmaken van de buitenkant van jouw auto, moet je altijd zorgvuldig te werk gaan. Je wilt natuurlijk niet dat jouw lak beschadigd raakt. Het is vaak erg verleidelijk om naar de wasstraat te rijden, echter is dit niet de beste manier om jouw auto schoon te maken. Vaak loopt jouw auto krassen op door de borstels van de wasstraat. Het is dus beter om jouw auto met de hand te wassen. In dit artikel geven wij een aantal tips, die je kunt gebruiken bij het schoonmaken van jouw auto.

Tip 1 | Spuit de auto eerst goed af

Spuit jouw auto eerst goed af! Doe dit altijd van boven naar beneden, zo blijft er geen loszittend vuil achter. Voor het afspuiten van de auto kun je het beste een hogedrukspuit gebruiken. Heb je deze niet? Ga dan naar een spuitbox of pak de tuinslang. Door jouw auto eerst goed af te spuiten, verklein je de kans dat jouw lak beschadigd raakt tijdens het poetsen. Vuil zoals zand werkt een scrub, het zal tijdens het poetsen krassen veroorzaken.

Tip 2 | Maak gebruik van een autoshampoo

Gebruik een reinigingsmiddel die geschikt is voor auto’s. Het ligt misschien voor de hand, maar toch zijn er nog veel mensen die alternatieve middelen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan afwasmiddel of allesreiniger. Doe dit niet! Deze middelen zijn namelijk enorm slecht voor de lak. Gebruik te allen tijde een autoshampoo! Lees de handleiding van de autoshampoo en pas deze toe. Was jouw auto ook nooit in de zon, dit voorkomt het te snel opdrogen van de shampoo tijdens het wassen.

Tip 3 | Gebruik een spons of washandschoen voor auto’s

Wij raden je af om een ouderwetse schuimspons te gebruiken. Vuil en zeer kleine steentjes blijven namelijk gemakkelijk zitten op deze sponzen. Zo kan jouw lak flink beschadigen tijdens het poetsen. Je kunt het beste een washandschoen of een microvezelspons gebruiken. Deze houden geen vuil vast en zijn gemaakt van zeer zacht materiaal.

Tip 4 | Twee emmers gebruiken

Maak altijd gebruik van twee emmers. Vul één emmer met een mix van warm water en autoshampoo, de andere emmer dient gevuld te zijn met alleen warm water. De spons of washandschoen doop je in de emmer met autoshampoo en gebruik je dus om de auto mee te poetsen. Was de spons of washandschoen regelmatig schoon in de tweede emmer. Zo vergroot je de kans dat eventueel achtergebleven vuil op de spons of washandschoen verwijdert wordt. Dit voorkomt het maken van krassen.

Tip 5 | Van boven naar beneden werken

Wanneer je de buitenkant van de auto goed wilt reinigen, dien je altijd van boven naar beneden te werken. Je begint met de liggende delen, dit is het dak, de motorkap en kofferbak. Daarna is het tijd voor het wassen van de ramen, deuren, achterbumper, voorbumper en onderdorpels. Eindig met het wassen van de wielkasten. Vergeet ook niet om de dorpels en de onderkant van de deuren mee te nemen, deze houden best veel vuil vast. Ben je klaar met poetsen? Spuit hem dan goed af om alle shampoo resten te verwijderen.

Tip 6 | Maak jouw auto goed droog

Na het wassen van jouw auto, moet je hem ook goed droog maken. Je kunt daar een zeem of waterblade voor gebruiken. Wanneer je dit niet doet, zullen er allemaal kleine witte plekjes op de lak te zien zijn. Dit zijn kalkresten.

Tip 7 | Maak gebruik van spray wax

Wil je de volgende keer jouw auto gemakkelijk schoonmaken? Spuit jouw auto dan na het wassen in met een spray wax. Zo zal vuil minder snel hechten aan de lak en kun je het de volgende wasbeurt gemakkelijk verwijderen. Bovendien laat het jouw auto blinken!

Tip 8 | Interieurreiniger auto gebruiken voor de binnenkant

Interieurreiniger auto nodig? Maak altijd gebruik van een speciale reiniger voor auto’s en gebruik geen alternatieve middelen. Deze zorgen vaak voor schade en vlekken. Een auto interieurreiniger is meestal een alles- in één oplossing, omdat het middel vaak geschikt is voor verschillende oppervlakten. Zoals tapijt, doek, plastic, rubber en vinyl. Daarnaast is het in de meeste gevallen geschikt voor het verwijderen van verschillende soorten vuil. Denk aan olie, vet, schimmel, gras, voedsel, koffievlekken, modder en bijvoorbeeld zonnebrandcrème.  

Zorg dat je tijdens het reinigen van het interieur, een raampje of deur open hebt staan. Zo blijft de damp van de reiniger niet hangen in de auto.

Tip 9 | Benzine additief gebruiken voor reinigen onderdelen

Niet alleen het reinigen van het interieur en de buitenkant van de auto is belangrijk. De onderdelen onder de motorkap en onder de auto moeten ook gereinigd worden. Je dient daar een benzine additief voor te gebruiken. Deze zijn geschikt voor het reinigen van bijvoorbeeld het brandstofsysteem, injectiesysteem, roetfilter en het inlaatsysteem. Zo verwijdert het koolaanslag en ander vuil.