Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe stalen velgen voor je auto, dan kun je gewoon kiezen voor de standaardvelgen die voorgeschreven zijn door de autofabrikant voor het model dat je hebt. Wil je echter een ander soort velg onder je auto of zelfs een compleet andere maat velg, dan komt er aardig wat bij kijken. Niet alleen is het goed om te kijken naar het aantal inch (de factor die de meeste mensen wel kennen), ook de steekmaat van de velg is van belang, net als een aantal andere maten.

De maat van de velg wordt uitgedrukt in inch. Doorgaans heb je een 14 inch stalen velg, 15 inch of 16 inch onder je personenauto zitten. Kleinere personenauto’s zijn soms voorzien van 13 inch velgen, waar grotere auto’s 17 inch stalen velgen kunnen hebben, of nog veel groter. Het aantal inch is de diameter van de velg, dus gemeten recht door het midden van de velg.

Je kunt meestal kiezen voor een velgmaat die één inch groter óf kleiner is. Kies je voor een grotere velg, dan wordt de band platter wat negatieve gevolgen heeft voor het rijcomfort. De reden waarom mensen toch van bijvoorbeeld 15 inch naar 16 inch gaan, is omdat het sportiever staat. Een kleinere velg kiezen kan meestal ook, bijvoorbeeld van 15 naar 14 inch. Dit verhoogt het rijcomfort en de banden voor deze velgmaat zijn doorgaans goedkoper. Het gaat wel ten koste van een stoere of sportieve look.

Let op; kies nooit lukraak voor een nieuwe velgmaat, maar controleer of de gewenste velgmaat geschikt is voor jouw automodel. Twijfel je hierover, bel dan naar 020 790 2079 zodat we met je mee kunnen kijken.

Andere maten die van belang zijn

Kies je voor een andere velg, dan is niet alleen het aantal inch van belang. Je krijgt ook te maken met de steekmaat van de velg. Daar schreven we al eerder het artikel ‘Alles over de steekmaat van velgen’ over. Let erop dat je niet zomaar stalen velgen met een afwijkende steekmaat op je auto kunt (laten) plaatsen; de wielmoeren komen dan simpelweg niet door de velg en de stalen velg kan dan niet gemonteerd worden.

Een andere belangrijke factor is de naafdiameter. Dit is de grootte van het gat dat midden in de velg zit. De naafdiameter zorgt voor perfecte centrering van de velg op de naaf van de auto. Kies je voor stalen velgen, dan kan het naafgat niet aangepast worden met centreerringen. Dit is namelijk alleen mogelijk bij lichtmetalen velgen. Je hebt dus een stalen velg met de perfecte naafdiameter nodig voor stalen velgen.

Welke velgmaat heb ik nodig voor mijn auto?

In het serviceboekje van je auto kun je zien welke velgmaat standaard is voor jouw auto. Doorgaans kun je eenvoudig vinden welke alternatieve velgmaten je kunt (laten) plaatsen op je auto. Zoek je een 13, 14, 15, 16, 17 inch velg of een nog andere maat en wil je zeker weten dat dit mogelijk is? Geef ons dan je kenteken door en wij laten weten welke velgmaten geschikt zijn voor jouw auto.