Steeds meer auto’s die in Nederland rondrijden, komen oorspronkelijk uit het buitenland.Dat komt eigenlijk omdat de auto’s in Nederland vraag niet aan de vraag voldoen, of omdat simpelweg het aanbod niet groot genoeg is. In Duitsland heb je bijvoorbeeld de keuze uit ruim 2.00.000 auto’s!
Een stappenplan maken
Overweeg jij ook om een auto te importeren? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over de voor- en nadelen. Het is handig om bijvoorbeeld eerst een goed stappenplan te maken, en om alles even op een rijtje te zetten voor jezelf. Zo voorkom je onaangename verrassingen.
Zo begin je: een auto uitzoeken
Wil je een auto importeren uit Duitsland? Dan zit daar een groot nadeel aan: Duitsland is namelijk héél erg groot. Je gaat voor een oude tweedehands auto natuurlijk ook weer niet helemaal naar Stuttgart op en neer. Het handigste is om je zoekopdracht te beperken, bijvoorbeeld op postcode of regio. Je kan bijvoorbeeld ook zoeken in een straal van bijvoorbeeld 50 km.
De papieren
Ook niet geheel onbelangrijk: Hoe krijg je die auto Duits? In Nederland is het natuurlijk niet toegestaan om met een buitenlands kenteken te rijden, het is daarom belangrijk dat je de goede papieren op orde hebt. Je hebt hiervoor twee papieren nodig, namelijk de HU (Haupt Untersuchung, soort APK) en de AU (Abgas Untersuchung, controle uitlaatgasemissie). Het grote, groene formulier heet Fahrzeugbrief, daarop staan alle data van de auto en die van de eigenaar en dit wordt altijd thuis bewaard. Op het kleine document, dat je in Duitsland altijd in de auto moet hebben, staan ook alle voertuiggegevens en dat heet Zulassungsbescheinigung. Een Duitse occasion heeft nooit kentekenplaten, die horen namelijk bij de eigenaar. Die meldt zijn auto simpelweg af en is daarmee automatisch ontheven van alle verplichtingen.
Kenteken aanvragen
Vervolgens moet je hier in Nederland een nieuw kenteken aanvragen, maar daarvoor moet de auto eerst bekeken worden door de RDW. Voor de rit daar naar toe heb je dan ook een eendagskenteken nodig, deze kun je gratis aanvragen en zelf thuis uitprinten. Er zijn in Nederland 16 RDW keuringsstations, maar toch raden wij altijd aan om eerst een afspraak te maken!
BPM berekenen
Als alles in orde is en je auto de Nederlandse weg op mag, verzorgt de RDW je aanvragen voor een nieuwe kentekencard. Maar, deze wordt alleen in behandeling genomen als de BPM is betaald. Het handigste is om dat door een BPM specialist te laten opstellen, bijvoorbeeld via automotive. Op die manier weet je zeker dat er geen belangrijke zaken over het hoofd worden gezien. Daarnaast ben je er zeker van dat je niet ongemerkt te veel BPM betaalt. Zij besteden de grootste zorg aan jouw BPM berekening, zodat de auto zonder zorgen een Nederlands kenteken kan krijgen. Uiteraard houden ze bij het berekenen van de BPM ook altijd rekening met de actuele wet- en regelgeving.