Je wilt jouw bolide zo mooi mogelijk houden. Met een regelmatige wasbeurt en goed onderhoud gaat een auto langer mee en dus brengen veel mensen hun auto met enige regelmaat naar de wasstraat. Je haalt je auto simpel en snel door de wasstraat, waarna hij er met een mooie glans uit komt rollen. Maar helaas, als je daarna goed kijkt, ontdek je twee dingen. Ten eerste is de auto niet heel grondig gewassen, maar erger nog, er zitten overal kleine krasjes. Gelukkig is dit niet altijd het geval, maar vooral bij de wat oudere wasstraten komen swirls, veroorzaakt door de borstels van de wasstraat, nog met regelmaat voor. Hoe deze krasjes ontstaan en hoe je ze voorkomt, lees je hier.

De oorzaak van krasjes in de lak.

Krassen in de lak wordt door het wassen in een wasstraat veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren. Te beginnen bij de borstels. Een simpele oorzaak is dat er soms stugge borstels gebruikt worden. Daarnaast houden de borstels veel vuil vast en moeten ze dus vaak en goed schoongemaakt worden. Wanneer je auto gewassen wordt met vieze borstels, zal het vuil krassen maken. Daarbij wordt er vaak agressief wasmiddel gebruikt. De auto moet natuurlijk erg snel schoongemaakt worden, wat het best lukt met een agressiever wasmiddel. Het nadeel hieraan is dat het de lak verzwakt, waardoor krassen sneller ontstaan. Ook de hoeveelheid water die gebruikt wordt om de auto te wassen heeft invloed op het wel of niet ontstaan van krassen. Te weinig water is nooit goed en zal dan ook leiden tot krassen. Je neemt dus het minste risico wanneer je jouw auto wast met je eigen spullen. Door de juiste autopoets middelen te gebruiken kun je krassen makkelijk voorkomen.

Je auto wassen in een wasbox. 

Je kunt dus beter je auto zelf wassen. Dit doe je met behulp van een hogedrukspuit, een emmer met warm water en autoshampoo, een emmer met alleen warm water, een washandschoen, een velgenborstel, velgenreiniger en een droogdoek. Je spuit de auto eerst goed af met de hogedrukspuit, zodat het grootste gedeelte van het vuil eraf is. Daarna behandel je de auto met de washandschoen en het sop. Zorg ervoor dat je de handschoen elke tien seconden uitspoelt, zodat er geen vuil in blijft zitten. Daarna reinig je de velgen met een velgenreiniger en een aparte velgenborstel, waarna je de auto goed afspoelt met water. Vervolgens droog je de auto met een doek, waarna hij er weer als nieuw uit zal zien.