Wanneer je de auto’s van tegenwoordig vergelijkt met de auto’s van een paar jaar geleden dan is het verschil overdonderend. De details, de bouwkwaliteit en de opties die je kunt kiezen zijn beter dan ooit. Met prachtige ledverlichting in het interieur, digitale dashboards en digitale middenconsole is de cockpit een heerlijke plek om in te zitten en vele kilometers te genieten. De entertainmentsystemen zijn beter dan ooit en met bijvoorbeeld Apple carplay of MBUX van Mercedes kun je genieten van muziek en alles geheel naar wens instellen. Tegenwoordig draait de belevenis van de auto niet meer om cijfers zoals vermogen, motorinhoud of gewicht, maar om het niveau van beleving. In dit artikel lees je meer hierover. 

Mercedes, koploper in design

Mercedes-Benz mag best gezien worden als een koploper in design wanneer het om luxe gaat. Logisch, wanneer je naar de modellen van Mercedes kijkt. Anders dan bijvoorbeeld Alfa Romeo, heeft Mercedes tal van modellen waar ze continu aan ontwikkelen. En ieder model heeft weer allemaal varianten. Wist je dat Mercedes meer dan 30 modellen leverbaar heeft? Dat is echt enorm veel. Mercedes moet hiermee onderscheid maken in deze modellen, en zij doen dat op basis van beleving. Zo zal ieder model een andere doelgroep aanspreken en een andere beleving bieden. Van praktisch tot zakelijk en van sportief tot comfort. Mercedes heeft bovendien de afgelopen 10 jaar meerdere design-lijnen gehad, waarvan de huidige de meest luxe is. Zelfs de instapper, de Mercedes A-class is al zeer luxe te noemen. 

Welke merken moet je in de gaten houden?

Naast Mercedes zijn er de andere grote Duitse automerken die interessante innovaties en een prachtige beleving bieden. Denk aan Audi en BMW uiteraard. Maar ook buiten Europa is Lexus een merk die je moet bekijken. Het assortiment modellen is veel minder uitgebreid dan Mercedes, zo hebben ze de RC en LC als sportieve coupé en cabrio en de IS, ES en LS als luxe sedan. Ook hebben ze een aantal SUV’s en crossovers. Lexus kenmerkt zich, net als Mercedes in luxe, maar op een andere manier. Lexus is zeker luxe en kan zich hierin meten met BMW, maar Mercedes zal toch net wat luxer aanvoelen. Dit is uiteraard ook een kwestie van smaak. Wanneer je in de markt bent voor een luxe auto, dan is een proefrit bij beide merken zeker aan te raden.