Hoewel je natuurlijk hoopt dat het je nooit overkomt, kan het maar zo gebeuren: een auto-ongeluk. Wanneer je te maken hebt met autoschade, wil je natuurlijk geld terugkrijgen om de schade te laten repareren. Of het nu gaat om een kleine deuk of om grote schade na een ongeval: het is handig om te weten hoe het indienen van een claim bij de maatschappij van je auto verzekering in zijn werk gaat. In dit artikel leggen we je uit hoe het werkt.

Kies de juiste autoverzekering

Voordat we het gaan hebben over het claimen van de schade, is het ook verstandig om na te denken over welke autoverzekering je kiest. Je wilt natuurlijk de beste autoverzekering hebben, want de dekking die je hebt, bepaalt welke schade er wel of niet vergoed wordt en onder welke voorwaarden. Lees de polisvoorwaarden van de verzekering dus goed door en maak op basis daarvan een slimme keuze die past bij zowel de waarde van je auto als bij jouw rijgedrag past. Dit kan dus variëren van een simpele WA-verzekering tot een heel uitgebreide allriskverzekering. 

De eerste stap: leg alles vast

Wanneer je een ongeluk hebt gehad of wanneer je auto schade heeft opgelopen, is de eerste stap het vastleggen van de schade. Maak duidelijke foto’s van de schade en maak aantekeningen van de omstandigheden. Het is ook verstandig om goede foto’s te maken van de auto’s, voordat ze verplaatst worden, zodat er een duidelijk beeld is van wat er gebeurd is. Dit dient als bewijsmateriaal voor je verzekeraar. 

De vervolgstap: een melding doen

Daarna is het tijd om een melding te doen van de schade. In veel gevallen kun je dit telefonisch doen, of zelfs via het klantenportaal van de verzekeraar. Zorg ervoor dat je je polisnummer bij de hand hebt, want die is nodig voor het verwerken van jouw claim. Ook de informatie van het ongeval en de foto’s ervan zijn nodig om je claim in te dienen.

Wat gebeurt er na de claim?

Nadat je jouw claim hebt ingediend, zal de verzekeraar de schade beoordelen. Dit kan enkele dagen tot weken duren en hangt volledig af van hoe ingewikkeld de situatie was en wat de polisvoorwaarden zijn. Ook is er kans dat een schade-expert jouw auto wil inspecteren om de schade in te schatten. De verzekeraar zal je op de hoogte houden van het proces van jouw zaak en uiteindelijk zul je een uitbetaling krijgen voor je claim.