Nederland kent zeer veel autoliefhebbers die elk jaar in aantal toenemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beurzen, conventies en meetings gerelateerd aan auto’s steeds beter bezocht worden. Het feit dat Nederland met Max Verstappen op het hoogste niveau succesvol vertegenwoordigd wordt in de Formule 1 helpt natuurlijk ook bij aan de populariteit van de autosport in het algemeen. Sommige mensen houden ervan om naar het racen te kijken en anderen sparen bijvoorbeeld oldtimer modellen. Een grote groep mensen die voornamelijk uit mannen bestaat, maar waar ook steeds meer vrouwen bij betrokken zijn, zijn de hobbyisten die zich bezighouden met auto tuning en auto styling. Wat betekenen deze twee termen eigenlijk en hoe verschillen deze van elkaar?

Cartuning

Cartuning is bestaat al jarenlang en is ongekend populair. Tuning komt uit het Engels en betekent vrij vertaald “afstellen”. In het geval van cartuning heeft dit dan ook betrekking op het afstellen van de motor om de prestaties van de auto steeds verder te verbeteren. Bij het afstellen betekent dit niet allen het draaien en veranderen van de bestaande onderdelen en mechaniek, maar ook het vervangen van verschillende onderdelen die als doel hebben de prestaties te verbeteren. Onderdelen die onder het begrip cartuning vallen, zijn bijvoorbeeld nieuw sportieve type cilinders of het vervangen van de uitlaat. Zaken als topsnelheid, maar ook de acceleratie kan door middel van cartuning worden verbeterd. Ook zijn er veel hobbyisten die het geluid van de motor ook aanpassen om voor een nog zwaarder en stoerder geluid te zorgen passend bij de auto en de motorische prestaties.

Carstyling

Carstyling wordt vaak in een zin genoemd met cartuning. Op zich is dit begrijpelijk, omdat deze direct met elkaar in verband staan. Er zijn echter wel degelijk verschillen tussen deze twee begrippen. Cartuning richt zich als gezegd op het motorische aspect en de prestatie van de auto, terwijl carstyling als vanzelfsprekend gericht is op de stijl en de uitstraling van de auto. Deze twee onderdelen zijn nauw aan elkaar verbonden, omdat mensen die de auto qua prestaties verbeteren ook vaak willen dat de stijl en looks van de auto in lijn zijn met deze sportieve prestaties. Zaken die onder de term van carstyling vallen kunnen zowel in het interieur als in het exterieur zichtbaar zijn. Er valt hierbij bijvoorbeeld te denken aan verlaagde bumpers, een sportieve grill en velgen, maar ook het installeren van sportstoelen en een sportieve versnellingspook binnen in de auto.