We kennen het allemaal wel: je bent onderweg en je telefoon gaat. In plaats van hem uit te zetten of beter nog, te laten liggen, neem je toch snel even op. Je denkt immers dat het belangrijk kan zijn. Helaas is dit gedrag niet alleen onveilig, maar ook verboden in veel landen. In Nederland kun je bijvoorbeeld een boete van 230 euro krijgen als je wordt betrapt op het bellen achter het stuur.

Maar waarom is bellen achter het stuur zo gevaarlijk? Ten eerste word je afgeleid van de weg als je aan het telefoneren bent. Je let dan minder goed op wat er om je heen gebeurt en reageert dus ook minder snel als er iets gebeurt. Daarnaast is het gebruik van je telefoon in de auto een afleiding voor andere weggebruikers. Als je aan het bellen bent, kun je bijvoorbeeld minder goed op merken of andere voertuigen reageren. Dit kan leiden tot ongelukken.

Het is dus belangrijk om nooit te bellen achter het stuur. Als je toch moet bellen, zet dan je auto eerst even stil voordat je het gesprek aanneemt. Op deze manier help je niet alleen jezelf, maar ook andere weggebruikers. Veel mensen denken dat het gebruik van een handsfree kitje toestaat, maar dit is niet het geval. Ook als je handsfree belt, ben je namelijk afgeleid van de weg en kan dit leiden tot ongelukken.

Navigatie instellen tijdens het rijden

Het is natuurlijk handig om je navigatiesysteem in de auto te hebben, zodat je gemakkelijk je weg kunt vinden. Helaas is het ook hier verboden om tijdens het rijden te doen. Instellen van je navigatiesysteem kost namelijk ook aandacht en concentratie. Het is dus beter om dit eerst even te doen voordat je gaat rijden, zodat je niet afgeleid wordt tijdens het verkeer.

Als je toch moet navigeren tijdens het rijden, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een dashcam met ingebouwde navigatie. Op deze manier hoef je niet naar je telefoon of andere navigatiesysteem te kijken, maar kun je gewoon naar de beelden op je dashcam kijken. Dit is veel veiliger dan andere manieren van navigeren tijdens het rijden.

Boete telefoneren tijdens het rijden aanvechten

Als je toch betrapt wordt op het telefoneren achter het stuur, kun je de boete proberen aan te vechten. Dit kan door bijvoorbeeld aan te geven dat je niet aan het telefoneren was, maar aan het appen of navigeren. Als je de boete niet aan kunt vechten, moet je deze Helaas wel betalen. Het is dus altijd beter om preventief te handelen en nooit te bellen achter het stuur. Op deze manier verklein je niet alleen het risico op een boete, maar ook op een ongeluk.

Nog even samengevat:

– Bellen achter het stuur is gevaarlijk omdat je afgeleid wordt van de weg.

– Het is verboden in veel landen, waaronder Nederland. In Nederland kun je een boete van 230 euro krijgen als je wordt betrapt.

– Als je toch moet bellen, zet dan je auto even stil voordat je het gesprek aanneemt.

– Navigatie instellen tijdens het rijden is ook verboden. Het is beter om dit eerst even te doen voordat je gaat rijden, zodat je niet afgeleid wordt tijdens het verkeer.

– Boete telefoneren tijdens het rijden aanvechten kan door bijvoorbeeld aan te geven dat je niet aan het telefoneren was, maar aan het appen of navigeren.

– Het is altijd beter om preventief te handelen en nooit te bellen achter het stuur. Op deze manier verklein je niet alleen het risico op een boete, maar ook op een ongeluk.

Neem contact op met verkeersboete.nl

Neem contact op voor telefonische ondersteuning bij het aanvragen van een vrijstelling op uw boete. Wij zijn te bereiken via 085 – 30 30027 of mail naar info@verkeersboete.nl. Verkeersboete.nl is een initiatief van Juridisch Adviesbureau Scheers. Wij zijn gespecialiseerd in het aanvragen van vrijstellingen op verkeersboetes. Wilt u meer weten? Neem dan een kijkje op de website van verkeersboete of neem contact op