Zonder autoverzekering mag je met een auto niet de weg op. Dat geldt voor elke auto, ongeacht de vraag of je zelf de eigenaar bent. Ook als je een auto huurt, moet dat voertuig dus verzekerd zijn en meestal draagt de verhuurder hiervoor zorg. Meestal is dat echter een verzekering met slechts een basisdekking, waarbij je als klant van het verhuurbedrijf dan de mogelijkheid hebt om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Doe je dat niet en veroorzaak je schade, dan zul je zelf voor de kosten van het herstel moeten opdraaien.

 

Hoger prijssegment: hogere premie

 

Bij auto’s in het duurdere segment ligt het allemaal wat gecompliceerder. Wil je voor een auto met een cataloguswaarde boven de 70.000 euro een verzekering afsluiten, dan wordt dat meestal maatwerk. Een dure auto herstellen is vaak ook een duur karwei, omdat je veelal te maken hebt met exclusieve onderdelen, die een veel hogere aanschafprijs hebben. Zoiets heeft uiteraard zijn weerslag op de premie van de auto verzekering en daarom sluiten verzekeraars de auto’s in het duurdere prijssegment meestal uit van de standaard polissen. Soms bieden ze wel een aparte polis aan die specifiek voor deze groep autorijders bedoeld is, maar lang niet elke verzekeraar heeft die mogelijkheid. Soms moet je uitwijken naar een andere maatschappij om de juiste polis te vinden.

 

Dekkingsgraad

 

Overigens zegt de premiehoogte van een autoverzekering lang niet altijd iets over de dekkingsgraad. Er spelen nogal wat factoren een rol bij het bepalen van de premiehoogte. Het is heel goed mogelijk dat de goedkoopste autoverzekering bij de ene maatschappij een betere dekking heeft dan een duurdere verzekering bij een concurrent. Verzekeringspremies worden namelijk onder meer gebaseerd op een risicoanalyse per geografische locatie. Ook bestaat de kans dat een allriskverzekering goedkoper aangeboden wordt dan een WA-plusverzekering, terwijl je dus toch een betere dekking hebt. Vaak zijn dat lokkertjes om je te laten overstappen, het is in dat geval niet ondenkbaar dat je een jaar later veel meer kwijt bent. Het blijft dus een kwestie van opletten en opnieuw overstappen als elders een beter aanbod beschikbaar is.

 

Zelf een verzekeraar kiezen

 

Bij het huren van een auto zal de verhuurder je over het algemeen wat mogelijkheden aanbieden om het voertuig extra te verzekeren. Het staat je echter vrij om zelf elders een eigenrisicoverzekering autohuur af te sluiten. Dat kan soms schelen in de kosten.