Ben je van plan om een scooter te kopen? Of wil je zoon of dochter binnenkort een scooter aanschaffen? Een scooter of brommer is een handig vervoermiddel voor in de stad. Je kunt er alle kanten mee op en het is ook nog eens voordeliger dan een auto. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten voordat je een scooter gaat kopen, denk bijvoorbeeld aan de soort bromfiets en de staat van het voertuig. 

Welke scooter wil je kopen?

Je denkt misschien; een scooter is een scooter, toch? Er zijn echter een heleboel verschillende soorten scooters. Hier kom je ongetwijfeld achter als je de zoektocht naar het perfecte voertuig begint. Maar welke scooter kun je nu het beste kopen? En wat is nu precies het verschil tussen deze brommers?

 

  • Snorscooters

Een snorscooter kun je herkennen aan het blauwe kenteken. Deze scooter mag niet harder dan 25 kilometer per uur. Je mag al vanaf een leeftijd van 16 jaar op een snorscooter rijden, maar hier heb je wel een scooterrijbewijs voor nodig. 

  • Bromscooters

Een bromscooter heeft een geel kenteken en mag maar liefst 45 kilomter per uur. Deze scooter is meer geschikt voor lange afstanden en kun je dan ook buiten de stad gebruiken.

  • Elektrische scooters

Elektrische scooters werken op elektriciteit en hebben geen brandstof nodig. Houd er echter wel rekening mee dat je de accu regelmatig moet opladen.

De staat van de brommer

Dit zal niet als een verrassing komen, maar de staat van de scooter is erg belangrijk bij het aanschaffen van een bromfiets. Ben je op zoek naar een nieuwe brommer? Of ga je voor een tweedehands model? Bij een tweedehands scooter is het verstandig om de staat van het voertuig goed te controleren. Vraag naar eventuele schade en kijk of er al eerder een onderdeel is vervangen. Ook is het altijd handig om een proefritje met de scooter te maken.

Een scooterverzekering afsluiten

Als je een scooter gaat kopen, moet je ook een scooterverzekering afsluiten. Het is in Nederland verplicht om een WA-verzekering te hebben voor ieder voertuig. Houd dus altijd rekening met extra maandelijkse kosten na het aanschaffen van een brommer. Maar wat is nu de beste scooterverzekering voor jou? Je kunt verzekeringen heel eenvoudig online vergelijken. Kijk altijd goed naar welke dekking het beste bij jouw voertuig en budget past.