De geadverteerde prijs vertelt niet altijd het hele verhaal bij private lease. Let bij het vergelijken met name op deze 7 punten:

1. De auto

Auto’s worden aangeboden in verschillende uitvoeringen. Van een instapmodel dat vaak al heel compleet is uitgerust tot een luxe uitvoering met veel extra opties. Let erop om welke uitvoering het gaat. En kijk goed met welke opties hij is uitgevoerd. De verschillen zitten met name in multimedia, veiligheid en andere comfort opties.

2. Duur van de overeenkomst

Hoe langer de looptijd van de overeenkomst, hoe lager de leaseprijs. De meest geadverteerde leasetermijn is 60 maanden. Dat is een behoorlijk lange periode om je vast te leggen. Een kortere periode is altijd mogelijk, maar maakt verhoogt de leaseprijs. Hoeveel leaseauto’s duurder worden bij een kortere looptijd verschilt per aanbieder. Voor een eerlijke vergelijking, is het van belang te prijzen te vergelijken op basis van de looptijd die jij wenst.

3. Kilometers per jaar

Standaard wordt er geadverteerd met 10.000 te rijden kilometers per jaar. Voor een groot deel van de Nederlanders is dit voldoende, maar niet voor iedereen. Gemiddeld rijden Nederlanders 13.000 kilometer per jaar in hun auto.

Het is geen probleem om meer te rijden dan 10.000 kilometers per jaar. Er zijn zelfs private lease aanbiedingen tot 30.000 kilometer. De maandelijkse leaseprijs gaat wel omhoog bij meer kilometers.

Ook voor de kilometers geldt dat de prijsverhoging verschilt per aanbieder. Het is van belang om eerst een goede inschatting te maken van het aantal kilometers dat je gaat rijden. Om vervolgens op basis van dit aantal kilometers de tarieven te vergelijken. Op Leaseauto.nl staan goede tips die helpen bij het bereken van het aantal kilometers.

4. Extra’s

De meeste voorwaarden zijn bij alle leasemaatschappijen hetzelfde. Dit komt door het Keurmerk Private Lease. Standaard zijn deze zaken altijd inclusief bij private lease:
• Reparatie en onderhoud
• Schadeherstel
• Wegenbelasting
• Autoverzekering
• Rente
• Afschrijving

Er zijn aanbieders die een Schade Inzittendenverzekering of een Ongevallen Inzittenden Verzekering gratis toevoegen. Dit geldt ook voor pechhulp in het buitenland.

5. Kosten Voortijdig Opzeggen

Een leasecontract is een verbintenis voor een langere tijd die niet zomaar kosteloos opgezegd kan worden. Als je het contract voortijdig wil beëindigen, dan zijn daar voorwaarden aan verbonden. Meestal is er een vergoeding verschuldigd voor de resterende leaseperiode. Het Keurmerk Private Lease heeft hiervoor een maximaal bedrag vastgesteld. De te betalen vergoeding verschilt aanzienlijk per aanbieder.

Kosteloos opzeggen kan kan bij een deel van de leasemaatschappijen als er sprake is van inkomensverlies. Bijvoorbeeld bij echtscheiding, ontslag of ziekte. 

6. Meer of minder kilometers

Als er meer wordt gereden dan het aantal kilometers dat in de overeenkomst staat, dan moet er bijbetaald worden. Dat geldt dan een prijs per extra kilometer. Dit is de zogenaamde meerkilometerprijs. De hoogte van meerkilometerprijs kan aanzienlijk verschillen. Het loopt uiteen van 5 en de 15 cent. Dat lijkt niet veel, maar kan oplopen tot een groot bedrag als het om veel kilometers gaat.

Ook is het van belang om te letten op de minder kilometers. Minder gereden kilometers worden niet altijd gecompenseerd. Ook iets om rekening mee te houden.

7. Eigen Risico bij Onverhaalbare Schade

Als schade aan de leaseauto niet te verhalen is dan wordt er beroep gedaan op het eigen risico. De hoogte van het eigen risico verschilt per leasemaatschappij en varieert van 250,- tot 500,-. Bij een deel van de prive lease aanbieders is het eigen risico te verlagen tegen een meerprijs.

Onafhankelijk advies

De laagste geadverteerde prijs vertelt dus niet het hele verhaal. Nu is het vergelijken van aanbiedingen op al deze punten een tijdrovende kwestie waar niet iedereen zin in heeft. Gelukkig zijn er onafhankelijke adviseurs zoals Leaseauto.nl die hier kosteloos bij kunnen helpen.