Wanneer je op zoek bent naar een autoverzekering, kom je er al gauw achter dat er verschillende soorten autoverzekeringen aangeboden worden. Een autoverzekering afsluiten is daardoor zo makkelijk nog niet. Welke verzekering je kiest, hangt af van de leeftijd en kilometerstand van jouw auto, maar ook jouw vaardigheden in het autorijden. Zo is het slim om je goed te verzekeren wanneer je nog niet heel handig bent met autorijden. Je kunt kiezen voor een WA-verzekering, een beperkt casco-verzekering en een allriskverzekering. In dit artikel lees je alles over deze drie verzekeringen, zodat je een goed doordachte keuze kunt maken. 

De WA-verzekering: de goedkoopste optie

De eerste autoverzekering is de wa verzekering. Deze verzekering is de basisverzekering en is wettelijk verplicht wanneer je de weg op wilt. Een WA-verzekering wordt voornamelijk gekozen bij auto’s die ouder zijn dan twaalf jaar, omdat de premie redelijk laag ligt. Bij een oude auto kan het namelijk interessanter zijn om een nieuwe te kopen bij schade, in plaats van hoge premies te betalen, zodat de auto all-risk verzekerd is. De WA-verzekering dekt de kosten wanneer je schade aanbrengt aan andere auto’s of personen, bij schade doordat er lading van je auto valt, schade die je veroorzaakt met een aanhanger en bij schade aan een andere auto die in jouw bezit is. Je bent echter niet verzekerd bij schade aan je eigen auto of spullen. Het voordeel van deze verzekering is dat het een goedkope premie heeft, waardoor dit bij oudere auto’s een veel gekozen optie is.

De Beperkt Casco/WA+ verzekering: verzekeren tegen een goede premie

De tweede autoverzekering waar je uit kunt kiezen is de beperkt casco, ook wel WA+ verzekering genoemd. Deze verzekering wordt voornamelijk gekozen bij auto’s tussen de zes en twaalf jaar oud. Je bent hierbij verzekerd tegen schade die je aanricht aan anderen, maar ook bij schade door onvoorziene omstandigheden, zoals inbraak/diefstal, storm, hagel, brand, overstromingen, of wilde dieren. Je bent niet verzekerd bij schade aan jezelf of eigen spullen, of wanneer je auto niet op slot zat. Het voordeel van de Beperkt Casco verzekering is dat je voor veel kosten verzekerd bent tegen een prima prijs.

De All Risk verzekering: de beste dekking

De laatste autoverzekering is de All Risk verzekering. Deze verzekering wordt voornamelijk gekozen bij nieuwe auto’s, omdat deze de auto bijna volledig verzekert. Wel is dit de duurste verzekering. Hierbij ben je verzekerd tegen schade aan je eigen auto en jezelf, maar ook anderen en hun auto’s. Ook schade door een aanrijding, vandalisme of extreme weersomstandigheden wordt vergoed. Het is dus een zeer complete verzekering, maar houd wel rekening met hogere premies