Ondanks het relatief milde klimaat in Nederland worden de wintermaanden in Nederland gekenmerkt door vorst, sneeuw en de daarbij horende gladheid op de wegen. Dat kan een uitdaging zijn, zeker wanneer je doorgaans al vroeg op de ochtend moet vertrekken naar je werk of de kinderen naar school moet brengen. Daar komt bij dat de wintermaanden kunnen zorgen voor gevaarlijke omstandigheden. En niet alleen op de weg.

Hoe kun jij jezelf en je auto een handje helpen in deze maanden zodat je toch gewoon de auto kunt blijven gebruiken zonder ergernissen en gevaarlijke situaties?

Winterbanden zijn niet verplicht, maar is een verplichting nodig?

Winterbanden zijn niet verplicht in Nederland. De vraag is echter of zij verplicht moeten worden voordat jij de aanschaf overweegt. De Nederlandse overheid schrijft zelf: ‘U bent in Nederland niet verplicht om winterbanden te gebruiken. Bij winterse omstandigheden is het wel verstandig om voor winterbanden te kiezen.’

Daar heeft de wetgever een goed punt. Winterbanden zijn namelijk speciaal ontwikkeld om te kunnen presteren in winterse omstandigheden. Zonder het heel technisch te willen maken; de rubbercompound van de winterband is samengesteld op een speciale manier zodat het rubber ook bij zeer lage temperaturen gewoon flexibel blijft. Dat is niet het geval bij zomerbanden. Deze zijn juist veel harder dan winterbanden om hoge temperaturen te weerstaan. Bij temperaturen onder de 7 graden Celsius verliezen zomerbanden alle specificaties. Bij temperaturen onder de 0 graden verliezen de meeste banden zelfs hun flexibiliteit.

Heb je nog geen winterbanden, maar wil je wel jezelf en je auto goed door de winter krijgen? Kijk dan toch eens even naar de voordelen van winterbanden tegenover zomerbanden in de wintermaanden. Er is een reden waarom veel organisaties graag winterbanden verplicht willen stellen in Nederland.

De auto beschermen tegen de vorst

Moderne auto’s hebben eigenlijk vrij weinig te vrezen van temperaturen onder 0. Ja, er wordt aardig wat ijs verzameld tijdens het rijden op wegen die (nog) niet geschoven zijn en er kan flink wat ijs op de ruiten komen tijdens een gemiddelde nacht met temperaturen onder het vriespunt. Schade zal het in de meeste gevallen niet veroorzaken; auto’s zijn gemaakt om gebruikt te worden.

Toch kan het verstandig zijn om eens na te denken over verschillende manieren om de auto iets beter te beschermen én het makkelijker te maken voor jezelf. Elke ochtend de ruit krabben is immers niet ideaal. En een motor die zo koud is dat het pijn doet om het startgeluid te horen, dat wensen we ook niemand toe.

Een manier om dit relatief eenvoudig toe te passen, is door een carport of overkapping te maken voor de auto. Een leuk project om te plannen voor aankomende zomer, zodat je tijd genoeg hebt om een plan te maken en budget vrij te maken voor de bouw. Een duurdere (en betere) optie is een compleet afgesloten garage uiteraard, maar de vraag is of de kosten opwegen tegen de voordelen tegenover een gemiddelde overkapping.

Een andere tip: voorkom een bevroren autoruit door de auto dicht bij een hoge muur of heg te plaatsen. Er komt dan aanzienlijk minder (of zelfs geen) ijs op de voorruit en de ruiten die bij het obstakel geplaatst zijn. Dat scheelt in ieder geval al een flink aantal ruiten krabben.

Nog een aantal tips op een rijtje voor je

  • Breng een beetje vet of talkpoeder aan op de deurrubbers; zo kun je ’s morgens de autodeur gewoon openkrijgen zonder geweld
  • Schaf slotontdooier aan (en bewaar deze buiten de auto) en ruitontdooier voor de ochtenden waarop je haast hebt en niet wilt krabben
  • Maak de ruit altijd volledig schoon voordat je gaat rijden; rijden met beperkt zicht is gevaarlijk en hier krijg je een bekeuring voor
  • Vervang de ruitensproeiervloeistof of voeg geconcentreerde vloeistof toe om ervoor te zorgen dat de vloeistof niet bevriest in het reservoir; gebeurt dit wel, dan gaat het reservoir in veel gevallen kapot
  • Leg een schep, warm vest en handschoenen in de auto voor die ene keer dat je wel de berm inglijdt en moet wachten op hulp of jezelf uit moet graven

Tot slot nog een extra tip om de levensduur van de auto te verlengen. Wanneer je de auto niet regelmatig gebruikt in de winter, zorg er dan voor dat je af en toe een langere rit maakt. Plan dit eventueel zelfs in op een vaste dag. Zo kan de motor een keer écht goed warm worden en laadt de accu (volledig) bij. Op die manier help je de auto écht de winter door.