Een auto is voor veel mensen een belangrijk bezit, maar het brengt ook kosten met zich mee. Denk hierbij aan de aanschafprijs, brandstofkosten, verzekeringen en onderhoudskosten. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe je de kosten van je auto kunt bepalen. In dit artikel geven we je een aantal handige tips.

BPM calculator

Een belangrijk onderdeel van de aanschafprijs van een auto is de BPM, ofwel de belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Dit is een belasting die je betaalt bij de aanschaf van een nieuwe of gebruikte auto. De hoogte van de BPM is afhankelijk van onder andere het type auto, de CO2-uitstoot en de leeftijd van de auto. Het is dus belangrijk om de BPM goed te berekenen voordat je een auto aanschaft. Gelukkig zijn er online handige tools beschikbaar om de BPM te berekenen. Een voorbeeld hiervan is de BPM calculator van de Belastingdienst. Hiermee kun je eenvoudig de BPM berekenen op basis van de kenmerken van de auto. Zo krijg je een goed beeld van de aanschafprijs van de auto en kun je beter inschatten of dit binnen je budget past.

Brandstofkosten

Een andere belangrijke kostenpost bij een auto zijn de brandstofkosten. Deze kosten zijn afhankelijk van het type auto, de afstand die je rijdt en de brandstofprijs. Het is daarom handig om van tevoren een schatting te maken van de brandstofkosten. Een handige tool hiervoor is de ANWB brandstof calculator. Hiermee kun je eenvoudig berekenen hoeveel je kwijt bent aan brandstof voor een bepaalde afstand en welke brandstof het voordeligst is voor jouw auto. Zo kun je beter inschatten wat de maandelijkse kosten zullen zijn en kun je eventueel besparen door te kiezen voor een zuinigere auto of brandstof.

Verzekeringen

Een autoverzekering is verplicht als je een auto bezit. De kosten hiervan zijn afhankelijk van onder andere het type auto, je leeftijd en het aantal schadevrije jaren. Het is daarom belangrijk om goed te vergelijken voordat je een autoverzekering afsluit. Er zijn verschillende vergelijkingswebsites beschikbaar waar je de verschillende autoverzekeringen kunt vergelijken op prijs en voorwaarden. Een voorbeeld hiervan is Independer. Hier kun je eenvoudig de verschillende verzekeringen vergelijken en direct een verzekering afsluiten die bij jou past.

Onderhoudskosten

Een auto heeft ook onderhoud nodig, zoals een APK-keuring en het vervangen van onderdelen. Deze kosten kunnen flink oplopen, vooral als je een oudere auto hebt. Het is daarom belangrijk om de onderhoudskosten goed in kaart te brengen. Je kunt hiervoor een schatting maken van de kosten op basis van de leeftijd en het type auto. Ook kun je kijken naar de onderhoudshistorie van de auto en eventuele reparaties die in de toekomst nodig zijn. Zo kun je een goed beeld krijgen van de te verwachten kosten en kun je hier op anticiperen.