Een auto leasen kan tegenwoordig op veel verschillende manieren. Met name de ondernemers hebben hierbij veel mogelijkheden, voor de particulieren kan het wat moeilijker zijn. Een auto leasen via operational lease is bijvoorbeeld een optie, maar je kunt ook kiezen voor shortlease. Ondernemers maken al steeds vaker gebruik van deze leasevorm, maar kan dit ook als particulier? Jazeker kan dat! Binnen de leasewereld van vandaag is namelijk zo ontzettend veel mogelijk, dat je dus ook als particulier gebruik kunt maken van shortlease om (soort van) de eigenaar van een nieuwe auto te worden. Het leasen van een occasion kan trouwens tegenwoordig ook gewoon!
Hoe werkt shortlease voor particulieren?
Voor een shortlease auto sluit je als particulier een zogeheten kortlopend operational lease contract af. In principe moet je dit een beetje zien als een tussenvorm van het leasen en het huren van een auto. Bij de meeste leasemaatschappijen houdt zo’n kortlopend operational lease contract in dat je een contract afsluit voor minstens één tot twee maanden, wat dus alsnog echt heel kort is. Het contract zal hierna automatisch doorlopen, al kun je het uiteraard opzeggen. Sterker nog, je kunt het leasecontract zelfs flexibel per dag opzeggen. Dit zorgt er dus eigenlijk voor dat je een stuk minder financieel risico loopt dan bij de leasecontracten waar je beslist een paar jaar aan vastzit. Daarom is een shortlease voor particulieren onder andere interessant.
Waarom een auto als particulier shortleasen?
Het leasen van een auto met behulp van de shortlease vorm als particulier kan in veel situaties een geweldige uitkomst bieden. Zo zou het zo kunnen zijn dat je tijdelijk, voor misschien een maand of iets dergelijks, een auto nodig hebt. Met behulp van shortlease hoef je dan dus geen andere auto aan te schaffen. Daarnaast wil je mogelijk gewoon eens een specifiek model een paar weekjes uitproberen. Dit zou kunnen omdat je nog niet zeker weet dat dit echt de auto is die jij graag wilt kopen of voor een lange tijd wilt leasen. Als je hiervoor kiest dan kun je automatisch een lang leasecontract afsluiten, waarbij je over kunt gaan tot een financial lease. Hierbij zal de auto echt je eigendom worden.
Wat zijn de nadelen van een shortlease contract?
Natuurlijk heeft de shortlease vorm niet alleen maar voordelen, het heeft net zoals de andere opties ook wel nadelen. Desondanks is het wel degelijk een aantrekkelijke leasevorm. Hierbij is het zeker van belang dat shortlease past bij je situatie, wat niet altijd het geval hoeft te zijn. Je moet hierbij rekening houden met een paar factoren waardoor je uiteindelijk de juiste afweging kunt maken. Ook is het goed om te onthouden dat shortlease over het algemeen duurder is dan normale lease. Toch kun je het ook anders zien. Leasen voor een korte periode is namelijk wel weer goedkoper dan het huren van een auto voor deze weken of maanden.
Waar moet je op het letten bij het afsluiten van een shortlease contract?
Voordat je je handtekening zet onder een shortlease contract voor je particuliere auto moet je letten op een paar zaken. Zo moet je er rekening mee houden dat de leasemaatschappij een BKR toetsing uit zal voeren. BIj het afsluiten van het contract zou het bovendien zo kunnen dat je een BKR registratie krijgt, wat consequenties heeft. Als je vervolgens een hypotheek af wilt sluiten dan zul je zien dat je minder geld kunt lenen van de bank. Hoewel een BKR registratie dus negatief klinkt, hoeft dit echt niet altijd zo te zijn. Als je constant voldoet aan je financiële verplichtingen dan kan het zelfs eerder vertrouwen opleveren bij de verstrekkers van krediet.