Na een heerlijke zomer staat de herfst voor de deur. Een periode van regen, wind en hagel, maar ook volle zon. Weersomstandigheden die snel wisselen zijn gevaarlijk als je met je auto de weg op gaat. Ga daarom voorbereid op weg en controleer onderstaande zaken. 

Controleer het profiel en de spanning van je autobanden

Door regen krijg je te maken met een glad wegdek. Hierdoor verlies je sneller de grip. Vandaar dat het belangrijk is om te kijken hoe het met het profiel van je banden en de spanning is gesteld. Weinig profiel is erg gevaarlijk bij regen. Een te lage bandenspanning kan een klapband opleveren. Wanneer het profiel en de bandenspanning op de juiste manier is afgesteld merk je meteen dat je lekkerder rijdt. Bovendien rij je zo een stuk zuiniger en dat is mooi meegenomen.  

Hoe zit het met je verlichting? 

De dagen worden in de herfst steeds korter. s’ Avonds is het snel donker. In de herfst en in de winter is het goed om regelmatig naar de verlichting van je auto te kijken. Vergeet niet de remmen en remlichten. Stel de koplampen van je auto goed af en zorg ervoor dat je andere weggebruikers niet verblind met je koplampen. 

Check de ruitenwissers, verwarming en airco 

In Nederland weet je zeker dat het in de herfst vaak regent. Daarom is het verstandig om te controleren of je ruitenwissers nog naar behoren werken. Zijn ze versleten? Laat ze vervangen, want goed zicht is onmisbaar. Net zo belangrijk is de verwarming en airco. In de herfst en in de winter is het vochtig en daardoor beslaan de ramen in je auto snel. Wanneer je een over een goede airco in je auto beschikt heb je die condens zo weg. 

Neem een zonnebril mee

In de zomer is het fijn om een zonnebril te dragen tijdens het autorijden, maar dat geldt zeker ook voor de herfst. De stand van de zon is steeds lager. Neem daarom altijd een zonnebril mee in je schoudertas, clutch of handtas dames of leg er standaard eentje in het dashboard van je auto. Zo weet je zeker dat je niet verblindt wordt door de zon tijdens het autorijden. 

Hou voldoende afstand

Door een glad wegdek is de remweg een stuk langer dan op een droge weg. Heb je te maken met een felle regenbui hou dan voldoende afstand op degene voor je en rij zeker niet te hard. Moet je toch plotseling remmen? Dan heb je nog genoeg ruimte om op tijd op stilstand te komen. Houd er tevens rekening mee dat de zolen van je schoenen nat kunnen zijn. Maak ze altijd droog voordat je de auto in stapt, want voordat je het weet schieten je voeten van de pedalen. 

Heb je bovenstaande punten gecontroleerd? Dan is het tijd om te vertrekken. De herfst is ondanks de regen en wind een prachtig seizoen om erop uit te trekken in de natuur en autoritten te maken.