Je auto onderhouden is belangrijk. Natuurlijk doe je lang niet alles zelf. Omdat je er geen verstand van hebt, niet de ruimte voor hebt of de tools niet hebt. Logisch! Maar er zijn ook dingen die je wél prima zelf kunt doen. We geven je vandaag een paar praktische tips waar je zelf mee aan de slag gaat.

Lampjes van de auto vervangen

Een kapotte lamp ziet er spannender uit dan dat het is. Een lampje, zoals een halogeen H4 of H7 lampje, heeft niet het eeuwige leven. Als je koplamp die niet meer lijkt te functioneren, is het meestal een kwestie van een nieuw lampje erin. De meeste auto’s hebben ook een setje reservelichtjes in de achterbak bij de krik en het reservewiel. Zelfs grote auto’s zoals een Ford F150 of Dodge Ram 1500. Het lijkt moeilijker dan dat het is en je lampje is zo vervangen. Kijk bij jou in het boekje hoe het exact moet. Als je nog geen lampje hebt is dat eenvoudig online te koop. Zoek bijvoorbeeld naar een Dodge Ram 1500 lamp en je krijgt direct wat je zoekt.

Autobanden wisselen

Niet iedereen rijdt met all season banden. Dat betekent dat het twee keer per jaar tijd is om de banden te wisselen. Dit doe je over het algemeen met velg en al. Aan het begin en einde  van de winter. Ongeveer in maart en oktober. Het banden wisselen besteden mensen vaak uit, terwijl de dealer er goed op verdient. Waarom? Omdat het zo’n eenvoudig klusje is waar weinig mee fout kan gaan.

 

Als je het zelf doet, kost het je zelfs als je geen ervaring hebt, maximaal 60 minuten. Terwijl naar de dealer rijden, wachten en de auto weer ophalen vaak bijna net zo veel tijd kost. Alleen hou je nu het geld in je zak. Als je het vaker gedaan hebt ben je in 30 minuten ook klaar. Als je een hydraulische krik hebt misschien nog wel sneller. Maar ook met je noodkrik voor onderweg is dit klusje zo geklaard.

Let op dat je goed noteert waar de band onder de auto zat. Als je dat de vorige keer ook gedaan hebt weet je waar welke band moet komen. Gebruik afkorting LA voor linksachter, enzovoorts.

 

Je gaat als volgt te werk:

 1. Kijk in het boekje waar je de krik onder de auto moet plaatsen.
 2. Haal de plastic beschermkapjes van de wielboutjes los
 3. Draai alle bouten een paar slagen los, zo lang je wiel namelijk nog op de grond staat draait het wiel niet mee als je de bouten los draait
 4. Krik nu de auto op dat de band zo’n 5 cm vrije ruimte eronder heeft
 5. Draai de bouten nu volledig los
 6. Haal de oude velg met band van de auto
 7. Plaats het nieuwe wiel
 8. Draai de bouten handvast en zorg dat het wiel er netjes recht op zit
 9. Draai nu de bouten gelijkmatig vast met de dopsleutel voor zover als dat kan dat het wiel niet meedraait
 10. Laat de krik rustig zakken dat het wiel weer in aanraking komt met de grond
 11. Draai de bouten kruislings en gelijkmatig stevig vast
 12. Haal de krik onder de auto vandaan
 13. Herhaal deze stappen per wiel
 14. Noteer op de oude banden waar ze gemonteerd zaten met LA, LV, RA en RV.

 

Ruitenwisservloeistof bijvullen

Ook zo’n klusje wat niet op elke kleine beurt hoeft te wachten. Ruitenwisservloeistof bijvullen. Is het op? Doe je motorkap open. Je ziet een reservoir met een deksel met een logo. Dit logo toont een vooruit met twee sproeistralen. De ruitenwisservloeistof dus. Kan niet missen! Vul het reservoir eenvoudig zelf bij. Let wel op dat sommige vloeistoffen nog verdund moeten worden met water.

Succes met het onderhouden van jouw eigen auto.