Wie droomt van een luxe auto heeft daar natuurlijk niets aan als hij of zij nog geen rijbewijs heeft gehaald. We leggen je daarom graag uit aan welke eisen je moet voldoen en welke stappen je moet doorlopen voordat je je legaal met je mooie bolide in het verkeer mag begeven.

Minimum leeftijd

Wanneer je in Nederland je rijbewijs wilt halen, moet je voldoen aan de minimumleeftijdseisen. Ben je 16 jaar oud, dan mag je je theorie-examen doen en vanaf 16,5 jaar mag je bij een rijschool beginnen met praktijklessen. Zes maanden later mag je officieel afrijden voor je praktijkexamen. Dit betekent niet dat je dan al helemaal alleen mag autorijden. Tot aan je 18e verjaardag mag je alleen rijden onder begeleiding van een coach met begeleiderspas via het 2toDrive-programma. Hierdoor kun je eenvoudiger meer ervaring opdoen voordat je volledig zelfstandig mag autorijden.

Theorie cursus doen

Wanneer je 16 jaar oud bent mag je je theorie-examen halen. Dit betekent dat je daarvoor al kunt beginnen aan een theorie cursus. Afhankelijk van hoe snel je lesstof oppakt, zijn hier verschillende mogelijkheden voor:

  • Je kunt zelf een online theorie cursus doen zoals iTheorie waarmee je de theoretische kant van de verkeersregels leert en door middel van oefenexamens klaar wordt gestoomd voor het theorie-examen.
  • Een klassikale theorie cursus (al dan niet bij een rijschool) is vaak de oplossing voor leerlingen die iets meer structuur nodig hebben. Je leert hier net als bij de online cursus alle onderdelen van de verkeerskennis, maar dan op een klassikale manier. Dit kan op locatie zijn, maar kan bijvoorbeeld ook via de computer. Je kunt dan heel eenvoudig vragen stellen aan de leraar en bepaalde onderdelen die je nog niet begrijpt bespreken.
  • Wat we niet aanraden is een ééndaagse cursus waarbij je in één dag leert wat er wordt gevraagd tijdens het examen. Wij raden dit nooit aan omdat je niet het totale plaatje leert, maar je meestal alleen maar focust op de vragen en antwoorden. Vaak ben je de belangrijke zaken vergeten en wanneer je tijdens het praktijkexamen door de examinator wordt getest, kan dit betekenen dat je zakt.

Theorie examen doen

Heb je je cursus gedaan en veel oefenexamens succesvol gemaakt? Dan kun je je theorie-examen gaan doen. Via de website van het CBR kun je een examen inplannen bij een examencentrum bij jou in de buurt. Gezakt? Duik nog even goed in de stof en probeer het opnieuw. Geslaagd? Dan ben jij bijna klaar voor je praktijkexamen.

Rijlessen volgen

Het is niet verplicht om je theoriecertificaat al te hebben voordat je begint met rijlessen. Je kunt dus gewoon een goede rijschool in de buurt zoeken om lessen te volgen. Wil je afrijden, dan dien je wel je theorie-examen succesvol te hebben afgerond.

Goede rijschool vinden

Wat is een goede rijschool? Dat is per persoon afhankelijk. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van faalangst of ADHD, dan is het verstandig om een rijschool te zoeken die daar ervaring mee heeft. Zijn er geen blokkades, dan raden we iedereen altijd aan om een instructeur te selecteren op basis van slagingspercentage, reviews en ervaring. Op rijlessen.nl kun je heel eenvoudig een rijschool in de buurt vinden en de ervaring van anderen lezen, zodat je zeker weet dat je een goede rijschool hebt.

Aantal rijlessen

Wanneer er plek is bij de rijschool, kun je een proefles aanvragen. Hierdoor kan de leraar vaak eenvoudig inschatten hoeveel rijlessen je nodig hebt voordat je mag afrijden. Staar je hier niet blind op. Er zijn rijscholen die leerlingen lokken met weinig lessen. Je kunt hierdoor echter duurder uit zijn omdat je vaker het praktijkexamen moet doen. Een snelle/ervaren leerling kan met 24 lessen op voor het examen en ben je wat langzamer, dan kan dat oplopen tot 40 lessen.

Gezondheidsverklaring aangevraagd?

Iedereen in Nederland dient voorafgaand aan het praktijkexamen een gezondheidsverklaring te hebben aangevraagd bij het CBR. Hiermee toon je aan dat je geestelijk en fysiek in staat bent om een auto te besturen.

Afrijden

Heb je alle voorgaande stappen succesvol doorlopen? Dan mag je afrijden. Tijdens dit praktijkexamen zal een examinator controleren of je voldoende ervaring en kennis hebt in het verkeer. Heb je dit goed doorlopen, dan mag je je rijbewijs ophalen! Vindt de examinator dat je nog niet voldoende klaar bent, dan moet je nog een aantal rijlessen volgen alvorens je een herexamen kunt doen.