Als ondernemer droom je van een luxe auto voor de deur van je kantoor. Denk aan een fraaie Porsche, een zakelijke Mercedes of wellicht een duurder model Range Rover. De aanschaf van dergelijke luxe auto’s vergt een forse investering. Dit vermogen zet je initieel liever in voor het uitbreiden van de productiecapaciteit, of het aannemen van extra personeel. Het laat je organisatie verder groeien. Alternatief voor de investering in een luxe auto, is het financial leasen hiervan. Ben jij bekend met dit principe? Er zijn verschillende websites, waarop de kosten van financial lease berekenen mogelijk is. Het geeft je een beeld van hetgeen je maandelijks betaalt voor een luxe Mercedes of bijvoorbeeld Audi. In dit artikel lees je meer over de voordelen ervan. 

 

Voornaamste voordelen van financial lease 

De keuze voor financial lease biedt ondernemers verschillende voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het gegeven dat een zakelijk voertuig direct op de balans komt te staan, wat het mogelijk maakt te profiteren van diverse aftrekposten. Kies je voor operational lease, dan is dat niet het geval. Het gaat onder meer om de aftrek van de BTW en om de afschrijvings-, investerings- en renteaftrek. Daarbij blijft het eigen vermogen behouden, zoals reeds al genoemd werd. Je kunt dit elders binnen de organisatie gebruiken om groei te realiseren. 

 

Samenstellen van het leasecontract 

Bij financial lease profiteer je van een grote mate van flexibiliteit. Je kiest de financiële samenstelling van het contract grotendeels zelf. Denk hierbij aan de looptijd, de aanbetaling vooraf, de slottermijn en het bedrag wat je maandelijks aflost. Daarbij is het bij verschillende aanbieders van financial lease mogelijk om de resterende termijnen vervroegd en boetevrije af te lossen. Dat kan prettig zijn, wanneer je na verloop van tijd over wilt stappen op een ander type voertuig. Los het lopende contract af, verkoop het voertuig en kies voor het alternatief. 

 

Verschillen met operational lease 

Naast de mogelijkheid om kosten af te trekken bij financial lease, zijn er nog enkele verschillen met operational lease op te merken. Denk bijvoorbeeld aan de vrijheid om zelf een verzekeringsmaatschappij te kiezen. De kosten voor de autoverzekering zitten niet bij de maandtermijn van financial lease inbegrepen. Datzelfde geldt voor het onderhoud aan het voertuig; je bepaalt zelf bij welke garage je de auto laat onderhouden. Waar je bij operational lease vastzit aan een vast aantal kilometers per jaar, geldt dat niet bij financial lease.