Reizen naar Tsjechië in een luxe auto is een fantastische manier om het land te ontdekken. Of je nu een roadtrip plant om de prachtige natuur te verkennen of historische steden zoals Praag wilt bezoeken, de auto geeft je absolute vrijheid. Het rijden naar je bestemming in Tsjechië vereist wel enige voorbereiding. Deze gids geeft je alle informatie die je nodig hebt voor een probleemloze rit.

Voorbereidingen

Een van de belangrijkste zaken om te regelen voor je vertrek naar Tsjechië is een tolvignet. Dit e-vignet is verplicht voor het gebruik van de snelwegen en is gekoppeld aan het kenteken van je auto. Het e-vignet voor Tsjechië is hier online te koop, waardoor je bij aankomst direct door kunt rijden. Voor Motorrijders is er geen vignet nodig.

Naast het tolvignet zijn er enkele andere verplichte items die je in je auto moet hebben:

 • Gevarendriehoek: Dit is noodzakelijk voor het geval je door pech langs de weg stopt.
 • Veiligheidshesjes: Voor alle inzittenden moet er een veiligheidshesje aanwezig zijn, welke gedragen moet worden bij pech of een ongeluk.
 • Verbanddoos.

Tanken en laden

De brandstofprijzen in Tsjechië zijn doorgaans lager dan in Nederland, met benzineprijzen rond de €1,48 per liter en dieselprijzen rond de €1,57 per liter. Het is voordeliger om te tanken bij tankstations buiten de snelweg en grote steden.

Voor degenen die met een elektrische auto reizen, zijn er in Tsjechië voldoende laadpunten beschikbaar. Plan je route zorgvuldig om te zorgen dat je altijd binnen bereik bent van een laadpunt. De ANWB heeft hiervoor een uitstekende routeplanner.

Verkeersregels en Boetes

Tsjechië heeft een aantal strikte verkeersregels:

 • Er geldt een nul-tolerantiebeleid voor alcohol in het verkeer.
 • Het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden is verboden, tenzij je een handsfree systeem gebruikt.

De boetes voor het overtreden van verkeersregels kunnen aanzienlijk zijn:

 • Snelheidsovertredingen: Boetes variëren van €40 voor 20 km/u te hard tot €195 voor 50 km/u te hard.
 • Foutparkeren: €60.
 • Rijden door rood: minimaal €100.
 • Geen gordel dragen: €60.
 • Gebruik van mobiele telefoon: €40.
 • Rijden onder invloed: minimaal €100.

Routes naar Tsjechië

Er zijn verschillende routes die je vanuit Nederland naar Tsjechië kunt nemen. De meest efficiënte route gaat door Duitsland. Populaire trajecten zijn via steden als Dresden of Praag, afhankelijk van je uiteindelijke bestemming in Tsjechië. Onderweg kun je genieten van het Duitse landschap en eventueel een tussenstop maken in interessante steden zoals Berlijn of Leipzig. Let op dat voor sommige Duitse steden een milieusticker verplicht is. Voor Tsjechië is het nodig om een vignet te kopen.

Reistips

Als je met kinderen reist, is het belangrijk om extra stops te plannen. Zorg ook voor voldoende snacks, spelletjes en/of films om de reis voor hen leuk te houden..

Het gebruik van een betrouwbare navigatie-app, zoals Google Maps, maakt het een stuk makkelijker om door Tsjechië te rijden. Controleer van tevoren de route in verband met mogelijke werkzaamheden.