Langzaam maar zeker begint het steeds warmer te worden in ons land. Sterker nog, de eerste tropische dag van het jaar hebben we alweer achter de rug en het is nog niet eens juli. Het is dan ook zeker verstandig om ervoor te zorgen dat je het niet al te warm gaat krijgen als de hitte in Nederland aan blijft houden. Met name in huis kan dit erg vervelend zijn, maar gelukkig kun je dit oplossen met behulp van een airco. Toevalligerwijs kan een airco ook helpen tegen de warmte in je huis. 

 

Hoe moet je je airco onderhouden?

Het is belangrijk om de airco van je luxe auto goed te onderhouden. Hierbij moet ook zeker gekeken worden naar het cabinefilter. Je kunt het onderhoud op meerdere manieren doen, maar stuk voor stuk zorgen ze ervoor dat de airco langer meegaat en op de juiste wijze functioneert. Het is hiervoor bovendien belangrijk dat je de airco zoveel mogelijk gebruikt. Dit moet je niet alleen in de zomer doen wanneer het warm is in je luxe auto, maar ook in de winter. Een airco koelt namelijk niet alleen je voertuig af, maar het reguleert ook het vochtgehalte van de lucht in je vierwieler. Vaak wordt de hitte in een luxe auto namelijk veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid, wat aanzienlijk verminderd kan worden door een airco. Hierdoor koelt het in je wagen dus heerlijk af.

 

Wat te doen aan een stinkende airco?

Alhoewel een airco dus voor wat heerlijke verkoeling kan zorgen in je auto, kan het helaas ook flink stinken. Op den duur gebeurt dit best vaak. Het gaat dan muf en vies ruiken in de cabine van je vierwieler. Dit komt door allerlei bacteriën en schimmels. Deze viezigheden nestelen zich in plekken waar het vochtig is, terwijl het hier ook donker en koel moet zijn. De verdamper van de airco in je luxe auto is zo’n plek. Gelukkig kun je dit niet zo prettige verschijnsel voorkomen. Voordat je aankomt op je bestemming is het bijvoorbeeld goed om de airco uit te schakelen. De verdamper van je airco droogt hierdoor goed op, waardoor dit plekje niet langer vochtig is. Hierdoor is het dus ook geen aantrekkelijke plaats meer voor bacteriën en schimmels. Ook is het mogelijk om hiervoor airco reinigers te gebruiken. 

 

Hoe vaak moet je de airco bijvullen?

Inmiddels weet je dus al dat het van belang is om je airco goed te onderhouden, maar wist je ook dat je het zo nu en dan moet bijvullen? Een airco van een luxe auto gebruikt namelijk 10 procent van zijn koelmiddel per jaar. In principe is dit niet erg veel, maar alsnog is het van belang om het peil in de gaten te houden. Over het algemeen moet je de airco een keer in de vier jaar vullen, al is dit niet altijd het geval. Bovendien mag je volgens de regels in Europa het vullen van de airco niet zelf doen omdat je hiervoor specifiek apparatuur voor moet gebruiken. Je moet dit dus eigenlijk laten doen door een autogarage, waarbij het goed is om de monteur direct ook de hele airco te laten controleren.

 

Hoe vaak moet het cabinefilter vervangen worden?

In moderne airco’s zit dus een cabinefilter, wat gebruikt wordt om alle verontreinigingen te verwijderen uit de lucht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pollen. Dit is dan ook van belang voor de passagiers van de luxe auto. Hierom moet je goed omgaan met het interieurfilter, zoals een cabinefilter ook wel genoemd wordt. Gemiddeld heeft dit onderdeel een levensduur van 15 tot 20 duizend kilometer, al hangt dit af van het type en de condities waaronder het gebruikt wordt. Naast een verstreken levensduur, kan het cabinefilter ook vervangen moeten worden door het verlies aan absorberende capaciteit bijvoorbeeld. Een beschadigde behuizing of filterelement kan ook reden zijn om het filter te vervangen. Als je merkt dat de luchtstroom die uit de airco komt verminderd is, dan is het zeker zaak om het cabinefilter te vervangen. 

 

Informatie over het cabinefilter van de onderdelenshop24.com

Informatie over de airconditioning van het voertuig afkomstig van autohs.nl