Ben je een groot autoliefhebber en heb je in je garage een mooie oldtimer staan? Dan zijn de mooie dagen van het jaar de perfecte gelegenheid om een rondje te rijden in deze klassieke auto. Haren in de wind en gaan. Maar net als elke auto heeft ook een oldtimer het nodige onderhoud nodig. Maar dat wist je natuurlijk allang, want met een klassieke auto ben je eigenlijk altijd druk om deze in perfecte staat te houden. Toch zijn er een aantal dingen die je moet weten.

Blijven sleutelen

Zoals gezegd, ben je met een oldtimer altijd in de weer om deze in een goede staat te krijgen en te houden. Veel medeliefhebbers kunnen beamen dat er vaak wel iets aan mankeert: de verwarming werkt niet lekker meer, de motor stottert, er moeten onderdelen vervangen worden, de remmen wakker niet lekker meer. En dan het meest voorkomende probleem: roest. Je zult dus veel aan de wagen moeten sleutelen om deze weer zo te krijgen dat je er regelmatig een ritje in kunt maken. Daarom is het niet verstandig om de oldtimer onbeschut buiten te laten staan. Dit gebeurt over het algemeen namelijk regelmatig, waardoor de schade door roest ook alleen maar toeneemt. Zorg dat je altijd een plek heb waar de auto beschut kan staan, zoals een garage of een carport. Huur desnoods een ruimte. Houd er wel rekening mee dat de kosten voor je hobby dan behoorlijk op kunnen lopen.

Houd de doeken schoon

Bij het onderhoud van de oldtimer zijn doeken onmisbaar. Deze gebruik je om de lak in te wrijven, maar ook om het lak op te poetsen. Maar dat is natuurlijk niet dezelfde doek. Zorg daarom dat je ook altijd een label aanbrengt op de doek, zodat duidelijk is waarvoor deze gebruikt kan worden. Het doet je oldtimer namelijk geen goed als er toch nog viezigheid in de doek blijkt te zitten, waardoor je last kan krijgen van viezigheid en krassen op de lak. Zorg daarom dat, als je de auto wast, ook vanuit het sop niet opnieuw het vuil weer op de auto smeert. Om dit te voorkomen kan je een vuilrooster aanschaffen. Deze houdt het vuil tegen op de bodem van de emmer, zodat het niet opnieuw meegaat in je doek.

 

Restauratie door de specialist

Het kan voorkomen dat je oldtimer al vanaf het begin een aantal roestplekken had. Of dat je van te voren al wist dat er best wel wat onderdelen vervangen moeten worden. Maar toch werd je verliefd op deze auto en moest je de wagen per se hebben. Dan kan het voorkomen dat je gaandeweg toch wat obstakels tegenkomt tijdens het sleutelen. Of bepaalde onderdelen zijn niet zo makkelijk te verkrijgen. In dat geval is het verstandig om je oldtimer te laten restaureren en onderhouden door een echte kenner, zoals Hoogstra Autoschadespecialist. Zij zijn gespecialiseerd in het onderhoud en restauratie van deze klassieke auto en herstellen alles vakkundig. Bij deze specialisten kan je overigens ook gewoon terecht wanneer er iets aan je ‘gewone’ auto moet gebeuren.