In 2023 waren er meer Nederlanders die een lening namen om een auto te kopen. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In 2022 was nog bijna 28 procent van de totale lening aanvragen voor het financieren van een auto. In 2023 liep dit op tot bijna 36 procent. Hiermee werd het kopen van een auto het meest gekozen doeleinde voor leningen dat jaar.

De verkoopcijfers van Autoweek.nl lieten een toename in de verkoop van nieuwe auto’s zien tijdens de eerste helft van 2023. Deze toenemende interesse in auto’s leidde ook tot een grotere vraag naar leningen.

Tip! Goedkoop je auto financieren? Vergelijk dan eerst je lening. Zo zie je direct de goedkoopste lening die het beste bij je past én bespaar je gemiddeld 783 euro op je lening!

Nederlanders lenen ook hoger bedrag voor auto

In 2023 zag de vergelijkingssite meer leningen voor autoaankopen, waarbij ook het gemiddeld geleende bedrag met zo’n 300 euro omhoog ging. Het bedrag dat consumenten gemiddeld leenden voor een auto lag rond de 14.000 euro. 

De toename van het gemiddelde leenbedrag is voornamelijk toe te schrijven aan inflatie, waardoor de prijzen van auto’s flink zijn gestegen. Hierdoor hebben consumenten meer geld nodig om een auto te kunnen kopen.

Verbouwen naast auto’s populair doel voor leningen

Uit gegevens van de vergelijkingssite blijkt verder dat Nederlanders in 2023 niet alleen meer leningen afsloten voor auto’s, maar ook in toenemende mate voor het verbouwen of duurzamer maken van hun woning. Meer dan 17 procent van alle lening aanvragen in 2023 was gericht op verbouwingen, een relatieve toename van meer dan 17 procent vergeleken met het jaar ervoor. Het oversluiten van leningen sluit de top drie van populairste redenen om te lenen.