De Britse autofabrikant Jaguar heeft een nieuwe sportwagen onthuld in de XE lijn: De XE SV Project 8. Dit nieuwe hoogtepunt in de XE lijn heeft een vermogen van maarliefst 600 pk.

Deze gelimiteerde uitgave van de krachtigste productie Jaguar ooit gemaakt is een echt racemonster. Met de enorme 5.0 liter V8 kan deze XE SV Project 8 wel 700 Nm en 600 pk leveren. Dit is een nieuw record qua productie straatauto’s van Jaguar. Met dit vermogen haalt hij een topsnelheid van ruim 322km/h en accelereert van 0 tot 100 km/h in slechts 3,7 seconden.

Dit alles bereikt de XE SV Project 8 met een vierwielaangedreven systeem en een laag gewicht. Beide bumpers en de achterklep zijn gemaakt van koolstofvezel, één van de lichtste materialen in de autoindustrie. Daarnaast beschikt hij over een titanium uitlaat in speciale sportuitvoering. Ook zijn alle onderdelen zo licht mogelijk ontworpen zonder af te doen aan de kwaliteit van Jaguar.

De volledige ophanging is aangepast en is nu 5,5 centimeter breder. Voor extra grip en persoonlijke airflow zijn de dempers door de bestuurder in te stellen. U kunt het gehele systeem ongeveer 1,5 centimeter verlagen. Qua remsysteem is deze Jaguar uitgerust met speciale koolstofkeramische remmen.

Speciaal voor op de racebaan

Mocht het snelle ontwerp het nog niet hebben weggegeven, de Jaguar XE SV Project 8 is gemaakt voor op het circuit. Met een speciale functie genaamd ‘Track Mode’ wordt de auto geoptimaliseerd om te racen. Het is ook mogelijk om het zogenaamde ‘Track Pack’ aan te schaffen. Hiermee wordt de auto veranderd in een circuitwagen,  de achterbank wordt verwijderd en de stoelen worden vervangen door speciale racestoelen. Dit levert in totaal een winst op van 12,2 kilo.

Mocht u interesse hebben in deze Jaguar XE SV Project 8 dan moet u snel zijn, er worden slecht 300 exemplaren gemaakt. Net als de F-type Project 7 valt de Project 8 onder de Collectors Edition lijn. Alhoewel de exacte prijs nog niet bekend is, is de indicatie prijs 151.000 euro.