Last van een verstopte roetfilter? Hier hoef je geen specialist voor te bellen. In dit blog leggen wordt uitgelegd hoe je moeiteloos zelf je roetfilter kunt reinigen. Heb je een auto met een dieselmotor? Dan is een roetfilter (ook wel aangeduid als DPF) verplicht. Dankzij het filter wordt de uitstoot van schadelijke stoffen flink verminderd. Zo wordt het milieu minder belast. Een roetfilter heeft als praktische functie dat roetdeeltjes worden tegengehouden voor ze de uitlaat kunnen verlaten en worden opgeslagen. Logischerwijs zal het filter na verloop van tijd verstopt raken. Dan is het tijd hem te reinigen. Dit is gelukkig makkelijker dan je denkt.

Voordelen reinigen roetfilter

Roetdeeltjes worden opgeslagen in de kamers van het roetfilter. Als het filter vol is, zullen uitlaatgassen niet meer (goed) gefilterd worden. Het is stukken voordeliger een roetfilter te reinigen dan hem in zijn geheel te vervangen, zeker omdat je het reinigen ook gewoon zelf kunt doen. Een nieuwe roetfilter kost je al snel tussen de 300-800 euro. Geen grappen dus. Laat je hem monteren? Dan betaal je daar nog eens extra voor. Voor het reinigen van je DPF (Diesel Particle Filter) hoef je het filter niet volledig te demonteren. Reinigen doe je zelf met behulp van een DPF-reiniger. Deze heb je in de vorm van additieven die je kunt toevoegen aan de brandstoftank. De reiniger reinigt het roetfilter en zorgt er bovendien voor dat de verbrandingstemperatuur van het roet wordt verlaagd. De kans op verstopping neemt hierdoor af.

Verschillende toepassingen additieven

Een additief toevoegen aan de brandstoftank doe je alleen bij milde verontreiniging. Bij sommige middeltjes wordt een handig applicatorbuisje meegeleverd. Je kunt de reiniger eenvoudig inspuiten via de temperatuursensor, druksensor of lambdasonde. Na het toevoegen van het additief dien je de auto stationair te laten draaien, zodat het goed kan inwerken. Als er sprake is van zware verontreiniging, kun je bepaalde additieven ook rechtstreeks in het filter aanbrengen. Het effect is dan maximaal. Lees uiteraard eerst de handleiding.

Een verstopt roetfilter herkennen en aanpakken

Last van een verstopping? Als het roetfilter storingslampje in het dashboard brandt, weet je dat het raak is. Je vindt dit lampje met name in modernere modellen auto terug. Overigens kan een verhoogd brandstofverbruik ook door een ander defect worden veroorzaakt. Als het verbrandingsproces door een verstopt roetfilter verstoord is, zal de auto onregelmatiger rijden en ‘stotteren’. De rook die uit de uitlaat komt, is een teken aan de wand, evenals verminderd vermogen. Last van één van bovenstaande problemen? Schakel dan de specialist in of bestel via Uitlaatdiscounter.nl een nieuwe roetfilter. Na het vervangen van de oude roetfilter is de kans groot dat de problemen opgelost zijn.