Zeg eens eerlijk: hoe vaak denk jij aan ruitenwissers? Deze auto onderdeeltjes springen pas in het oog wanneer ze tijdens een flinke regenbui hun werk niet goed blijken te doen. Om te voorkomen dat je in zo’n onveilige verkeerssituatie terecht komt is het handig om toch wat vaker aandacht aan ze te besteden.

Schoonmaken of vervangen?

Maken de ruitenwissers strepen op het raam, maken ze lawaai als ze in beweging zijn, of ‘stuiteren’ ze over de ruit? Dan is het tijd om ze eens goed na te kijken. Misschien denk je dat vervangen direct noodzakelijk is, maar soms werkt het al afdoende om ze schoon te maken. Dit doe je met behulp van de volgende stappen:

  1. Schakel de ruitenwissers en de auto uit;
  2. Trek daarna de metalen arm waar de wisserbladen aan vastzitten omhoog. Zo kun je de wisserbladen goed checken;
  3. Zijn de ruitenwissers vies? Maak ze schoon met een vochtige doek;
  4. Zijn de ruitenwissers versleten? Dan is het tijd voor vervanging!

Zo vervang je de ruitenwissers

Om veilig de weg op te kunnen zijn goede ruitenwissers onmisbaar. Kapotte ruitenwissers zijn niet voor niets een reden dat een auto niet door de APK komt. Onderneem dus op tijd actie en wacht niet op het moment dat je daadwerkelijk door de regen rijdt en geen hand voor ogen meer ziet. Doorloop de volgende stappen om je ruitenwissers van de auto te vervangen:

  1. De ruitenwisserbladen zitten met kleine clipjes vast aan de ruitenwissers. Door de ruitenwissers een stukje omhoog te trekken kun je de clipjes indrukken en de wissers naar beneden schuiven. Doe dit voorzichtig, want het rubber is bevestigd aan een metalen arm die ruitschade kan veroorzaken;
  2. Het aanbrengen van de nieuwe bladen gaat precies andersom; je schuift de nieuwe bladen over de ruitenwisserarmen omhoog, totdat ze vastklikken in de houdertjes;
  3. Plaats tenslotte de ruitenwissers weer voorzichtig terug op de ruit, om te voorkomen dat ze met de metalen arm hard op de ruit terecht komen.

Houd er wel rekening mee er verschillende type wissers en bladen zijn. Check bij het ruitenwissers kopen dus goed of ze passen. Kijk ook naar de maat, want er zijn wissers van verschillende lengte te koop. En ook nog goed om te weten; er zijn tegenwoordig ook ruitenwissers die niet zijn bevestigd aan een metalen arm, maar aan een flexibele strip. Deze ruitenwissers worden flatblades genoemd. Voordeel van deze flatblades is dat ze beter tegen vocht kunnen.

Check direct ook deze auto onderdelen nog even

Als je toch bezig bent met je ruitenwissers is het handig om nog even verder te kijken. Er zijn namelijk meer kleine onderdelen die je eigenlijk regelmatig zou moeten checken, maar die vaak over het hoofd worden gezien. Zo kan er zich vuil ophopen in de parafan, die zich vlak onder je ruitenwissers bevindt. Via deze bak wordt water onder de motorkap afgevoerd. Er blijven snel bladeren en takjes achter die die afvoer bemoeilijken en waardoor er lekkage in de auto kan ontstaan. Door het rooster schoon te houden kun je problemen voorkomen. En kijk dan direct ook nog even of er nog voldoende ruitensproeiervloeistof is. Het reservoir hiervoor zit onder de motorkap en kun je herkennen aan het symbool van een raam met straaltjes water.