Met de stijgende autoprijzen hebben automobilisten minder opties. Dit is niet alleen het gevolg van de stijgende benzine- en grondstofprijzen, die de prijs van nieuwe auto’s en zuinige voertuigen aanzienlijk hebben opgedreven, maar ook van de hausse in de verkoop van tweedehands auto’s. Gelukkig zijn er nog mogelijkheden om een aantrekkelijke tweedehands auto te kopen. Overstappen van nieuwe naar tweedehands auto’s is begrijpelijk, maar de juiste auto vinden is nog moeilijker. Waarop moet je letten bij de aankoop van een tweedehands auto? In dit artikel hebben we enkele tips voor je uitgelicht. Lees dus snel verder. 

Hoeveel geld heb je nodig?

In het huidige economische klimaat is het belangrijk de gezinsfinanciën niet onnodig te belasten. Het hangt van jouw situatie af of je jouw spaargeld wilt gebruiken om een auto op te kopen of een autolening aangaat om op krediet een voertuig aan te schaffen. Zorg er dus voor dat je de middelen hebt om in je basisbehoeften te voorzien, althans voor een tijdje. Denk er ook aan dat tweedehands auto’s meer aandacht nodig hebben, zoals nieuwe banden en algemeen onderhoud aan de slijtage van bepaalde onderdelen. Let er ook op dat je bij de aankoop van een auto de vaste kosten zoals brandstof en verzekeringspremies meerekent.

Een nieuwe auto vinden

Hoewel de prijzen hoog zijn, zijn er veel tweedehands auto’s op de markt, dus zorg ervoor dat je jouw zoekopdracht beperkt op jouw specifieke autobehoeften. Kijk goed naar het merk en model dat je bevalt, wat binnen jouw budget past en welk voertuig je het meest betrouwbaar lijkt. Met de stijgende brandstofprijzen wil je waarschijnlijk ook op het brandstofverbruik letten en misschien zelfs overstappen op een hybride auto. Kijk op beoordelingssites om erachter te komen welke voertuigen het beste zijn.

Alvorens de aanschaf 

Als je de perfecte auto hebt, zoek dan uit in welke staat hij verkeert. Vertrouwen is een goede zaak, maar luisteren naar particuliere verkopers en dealers is vaak niet genoeg om er zeker van te zijn dat een auto in goede staat is. Daarom moet je goed nadenken over welke autoaccessoires je moet overwegen voordat je tot aanschaf overgaat. 

In het algemeen is het beter iemand te nemen die vertrouwd is met het mechaniek van de auto en de juiste autovragen kan stellen. Zo kun je beter te weten komen of er problemen zijn met de staat van het voertuig. Zijn er lampjes op het dashboard die eigenlijk niet zouden moeten knipperen, hoe werken de remmen, hoe zijn de banden? Vergeet tenslotte niet een proefrit te maken om te zien of het voertuig bij jou past!

Een autolease overwegen in plaats van aankoop

Met de alsmaar stijgende prijzen is het belangrijk om te begrijpen dat het bezitten van een auto een hoge kostenpost is. Dit is waarom een auto leasen misschien het overwegen waard is. Het leasen van een voertuig kan een goedkoper alternatief dan het kopen ervan, helemaal als je slechts tijdelijk een auto nodig hebt. Voordelen van leasing zijn meestal lagere kosten vooraf, lagere maandelijkse betalingen en geen gedoe met doorverkoop. En als jouw contract is afgelopen, kun je gewoon een nieuw contract beginnen en een nieuw voertuig krijgen!