Het veilig trekken van een motortrailer vereist enige kennis en voorbereiding. In dit artikel geven we je waardevolle tips en richtlijnen om ervoor te zorgen dat je jouw motor veilig kunt vervoeren. Of je nu een doorgewinterde motorrijder bent of net begint, deze tips zijn bedoeld om je te helpen bij het plannen en uitvoeren van een veilige reis met je motortrailer.

Stap voor stap veilig de weg op

Voordat je begint met het trekken van een motortrailer, is het belangrijk om te weten welke aspecten van invloed zijn op de stabiliteit en veiligheid. Hieronder staan enkele belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden:

Voorbereiding

Voordat je de weg op gaat met een motortrailer, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Hier zijn een aantal stappen die je kunt volgen:

Controleer je voertuig

Zorg ervoor dat je auto of vrachtwagen geschikt is om een trailer te trekken. Controleer de bandenspanning, remmen en verlichting om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Kies je ervoor om een trailer te huren of te kopen bij Bouwman Aanhangwagens in Assen, dan wordt alles natuurlijk voor vertrek keurig voor je gecontroleerd.

Bevestiging van de trailer

Controleer de juiste bevestiging van de motortrailer aan je voertuig. Zorg ervoor dat alle bevestigingspunten stevig vastzitten en controleer regelmatig tijdens het rijden.

Gewichtsverdeling

Verdeel het gewicht van je motor gelijkmatig over de trailer om stabiliteit te garanderen. Houd rekening met maximale laadcapaciteiten en zorg ervoor dat je binnen de grenzen blijft.

Rijvaardigheid en -veiligheid

Om veilig de weg op te gaan met een motortrailer, is het belangrijk om te weten hoe je moet rijden met dit extra gewicht. Hier zijn een paar tips om in gedachten te houden:

Snelheid en afstand

Omdat je een extra gewicht trekt, kan het langer duren om te versnellen en remmen. Pas daarom je snelheid aan en houd altijd voldoende afstand tot je voorganger. Neem bochten rustig en geleidelijk. Houd er rekening mee dat de motortrailer een grotere draaicirkel heeft dan alleen je motorfiets.

 

Controle en stabiliteit

Houd je spiegels goed in de gaten om de controle over de trailer te behouden. Wees alert op eventuele slingerbewegingen en reageer hier direct op. Maak regelmatig stops om de bevestiging en staat van je motor en trailer te controleren. Zorg ervoor dat alles stevig vast zit en er geen slijtage of schade is.

Handige tips voor nog meer veiligheid

Naast de rijvaardigheid zijn er ook een aantal algemene veiligheidstips waar je rekening mee moet houden. Zorg ervoor dat alle verlichting op je motor en trailer goed werkt. Voeg indien nodig extra verlichting toe om zichtbaarheid te vergroten. Houd er rekening mee dat je een langere remafstand hebt wanneer je een motortrailer trekt. Anticipeer hierop en houd voldoende afstand tot je voorganger. Pas je rijstijl aan op basis van de weersomstandigheden. Pas bijvoorbeeld extra goed op wanneer het flink waait of wanneer het glad is op de weg.