Staat er deze zomer een roadtrip richting Frankrijk op de planning? En ga je daarvoor een auto huren? Eerder gaven we je al wat tips voor het huren van een auto, in dit artikel vertellen we je meer over wat je moet weten wanneer je een huurauto meeneemt naar Frankrijk voor een welverdiende vakantie. Wat moet je bijvoorbeeld verplicht meenemen in de auto en waar moet je opletten naast de standaard verzekeringen en afspraken met de autodealer?

 

Rijden in Frankrijk

Wanneer je door Frankrijk rijdt zijn er een aantal regels waar je op moet letten. Zo zijn, net als bij ons, gordels verplicht. Wat ook handig is om te weten is dat kinderen onder de 10 jaar niet voorin mogen zitten. Hiervoor kun je een bekeuring krijgen, die je overigens vaak direct bij de agent in kwestie kunt betalen. Het verkeer rijdt aan de rechterkant van de snelweg en de wegen zijn wat betreft kwaliteit prima. Let er op dat je in sommige Franse steden een milieusticker nodig hebt, anders mag je de stad niet in. Verder is het handig om te weten dat je in Frankrijk binnen de bebouwde kom maximaal 50 kilometer per uur mag rijden, op de lokale wegen 110 kilometer per uur en op de snelweg 130 kilometer per uur.

 

Goede routes

Vanuit een centraal punt in Nederland ben je met je huurauto via België zo in Frankrijk. Het Franse autonetwerk is logisch opgebouwd en bestaat uit 40.000 kilometer aan autowegen. 10.000 kilometer hiervan is vierbaans, hoewel je wel moet weten dat Frankrijk in de zomer (het hoogseizoen) bekend staat om de vele files. Dat is niet zo gek, want de Franse zomers zijn heerlijk! Vanuit hoofdstad Parijs kun je gemakkelijk andere Franse steden bereiken met de auto. Ook de Franse kust en het binnenland zijn vanaf daar goed aan te rijden. In Frankrijk vind je veel tolwegen (péage), die je via je navigatiesysteem kunt ontwijken. De route wordt hierdoor vaak wel een stuk langer omdat je dan meer over lokale wegen rijdt.

 

Dit moet je meenemen

Voordat je vertrekt moet je ervoor zorgen dat je een aantal items in je auto hebt liggen. Het is bijvoorbeeld verplicht om in Frankrijk een gevarendriehoek in de auto te hebben; deze gevarendriehoek gebruik je alleen op lokale wegen en autowegen, niet op de snelweg omdat dit te gevaarlijk is. Een gevarendriehoek kun je in Nederland voordelig aanschaffen, bijvoorbeeld met een kortingscode bij Halfords (check hier). Hier kun je ook andere benodigdheden shoppen die je verplicht in je auto moet hebben in Frankrijk zoals een veiligheidshesje en een alcoholtester. Niet verplicht maar wel handig zijn reservelampen, een brandblusser en een verbanddoos.