Als je een auto wilt leasen dan kan dit op een aantal verschillende manieren. Er zijn namelijk meerdere leasevormen verkrijgbaar, hierbij zijn de twee bekendste versies de financiële en operationele lease. Daarnaast zou je ook gebruik kunnen maken van de occasion lease. Bij een bedrijfswagen leasen kun je hier gebruik van maken, maar dus ook bij een normale auto. De drie vormen worden uitgelegd in dit artikel.

Operationele lease

Operationeel leasen kun je vergelijken met het huren van een auto, maar dit is voor een langere looptijd. Hierbij zal er van tevoren bepaald worden wat het vaste bedrag is dat je per maand moet betalen, waardoor je precies weet wat je steeds zult moeten betalen. Over het algemeen is dit bedrag relatief laag, wat te maken heeft met de inkoopvoordelen van de leasemaatschappij. Als je gebruik maakt van deze vorm bij het leasen van een (bedrijfs)auto dan zul je altijd mobiliteit hebben.

Financiële lease

Als je een nieuwe auto voor je bedrijf wilt dan zou je ook voor een financiële lease kunnen kiezen. Bij deze zakelijke leasevorm kun je dus een auto aanschaffen voor je onderneming. De bank zal het bedrag dat je moet betalen voor het voertuig financieren, maar toch ben je automatisch de economische eigenaar van de auto. Desondanks hoef je de wagen niet in één keer te betalen, in plaats daarvan doe je dit in termijnen. Op deze manier houdt je dus ruimte over voor andere belangrijke investeringen die ook moeten gebeuren bij het onderhouden van je bedrijf.

Occasion lease

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een occasion te leasen. Dit is natuurlijk een gebruikte auto, al kan het ook een bedrijfswagen zijn. In sommige gevallen is dit goedkoper, terwijl de looptijd ook korter kan zijn. Bovendien geven leasemaatschappijen sneller goedkeuring op een gebruikt voertuig. Het heeft daarentegen ook een aantal nadelen. Zo is de keuze regelmatig beperkter. Dit komt doordat je afhankelijk bent van de voertuigen die op dat moment geleased kunnen worden. Toch is er een grote kans dat er een gewenste auto beschikbaar komt op een korte termijn aangezien de voorraad occasions constant veranderd.