Als je een auto leaset, krijg je een voertuig waarmee je een vast aantal kilometers en maanden kunt rijden. Het is vergelijkbaar met het huren van een appartement in plaats van het kopen van een huis. Er zijn minder lange termijn verplichtingen aan verbonden, maar je moet er wel voor betalen. Een lease auto kan je betalingen dus verlagen, maar het kan erg duur worden als je niet op de kleine lettertjes let. Vermijd deze vijf veelgemaakte fouten als je besluit je volgende voertuig te leasen.
Onderschat hoeveel kilometers je rijdt
Om extra kosten te voorkomen, moet je je rijgewoonten kennen voordat je een auto gaat leasen. Denk aan je dagelijkse woon-werkverkeer en hoe vaak je lange reizen maakt. Als je weet dat je waarschijnlijk meer kilometers zult rijden dan de overeenkomst toestaat, kun je een hogere kilometerlimiet vragen. Maar dat zal waarschijnlijk je maandelijkse betaling verhogen, omdat extra kilometers leiden tot een grotere afschrijving. Het is gebruikelijk dat leasecontracten een jaarlijkse kilometerlimiet hebben van circa 16 duizend kilometer. Als je deze kilometerlimiet overschrijdt, kun je aan het einde van de leaseperiode tot een bepaald bedrag per extra kilometer in rekening worden gebracht.
Te veel geld vooraf betalen
Autodealers adverteren met lage maandelijkse leasebetalingen voor nieuwe voertuigen, maar het kan zijn dat je vooraf enkele duizenden euro’s moet betalen om die betaalbare betaling te krijgen. Dat geld dekt vooraf een deel van de lease. Als de auto binnen de eerste paar maanden wordt vernield of gestolen, vergoedt je verzekeringsmaatschappij de leasemaatschappij de waarde van de auto, maar het geld dat je vooraf hebt betaald, wordt waarschijnlijk niet aan je terugbetaald. Je zou uit een auto zijn en dat geld dat je vooraf aan de leasemaatschappij had overhandigd, zou in wezen verdwijnen.
Een auto te lang leasen
Zorg ervoor dat de leaseperiode overeenkomt met of korter is dan de garantieperiode van de auto. Garanties variëren van fabrikant tot fabrikant, maar duren meestal tot drie jaar of zo’n 60 duizend kilometer, afhankelijk van wat zich het eerst voordoet. Als je de auto langer houdt dan de garantieperiode, moet je mogelijk een verlengde garantie overwegen. Anders zou je verantwoordelijk kunnen zijn voor onderhouds- en reparatiekosten voor een auto die je niet bezit, terwijl je toch maandelijkse leasebetalingen doet. Het is waarschijnlijk beter om de auto te kopen als je van plan bent hem voor een langere periode te leasen.
De auto niet onderhouden
Als je auto schade heeft die verder gaat dan normale slijtage, kun je een extra vergoeding krijgen als het tijd is om hem terug te brengen naar de dealer. Als een auto een kras heeft, maar het is minder dan de breedte van de rand van een rijbewijs of visitekaartje, beschouwen veel bedrijven het als normaal gebruik en zullen ze waarschijnlijk geen boete in rekening brengen. Als de leasemaatschappij de schade buitensporig acht, kan zij extra kosten in rekening brengen. Dit moet je natuurlijk voorkomen en zorg er daarom voor dat je je auto goed onderhoudt.