Heb je een vieze auto na een geslaagde autovakantie? Dan is het niet alleen tijd om jouw rains backpack en tassen dames uit te pakken, pak ook meteen de emmers en de sponzen er maar bij. Hoe maak je je luxe auto het beste schoon? Niemand houdt van krassen op zijn auto en wanneer je op de verkeerde manier je auto schoonmaakt kan het soms flink mis gaan. Daarom hierbij vijf handige tips om je auto op een professionele manier zo schoon mogelijk te krijgen. 

Stap 1: gebruik de hogedrukreiniger 

Deze stap is erg belangrijk als je krasvrij je auto schoon wilt maken. Met behulp van een hogedrukpuit spoel je al het vuil en zand van de lak af. Vogelpoep is ook iets wat je het beste eraf kan poesten voordat je begint met schoonmaken. Houd de kop van de hogedrukspuit niet te dicht bij de lak, want anders beschadig je de lak. Hou de spuit op ongeveer twintig centimeter dan zit je goed. Begin bovenaan de auto en werk naar beneden. Zo zorg je ervoor dat het vul aan de onderkant van de auto niet naar boven toe wordt gespoten. Let er overigens op dat je geen kostbare spullen zoals bijvoorbeeld een schoudertas dames vlakbij je auto neerzet, want alles wordt nat! 

Stap 2: Maak gebruik van twee emmers

Telkens als je een spons in het water doet laat deze vuil los. Daarom is het handig om een emmer te gebruiken voor de schone shampoo en eentje om je vuile spons in te dopen. Zo krijg je het meeste vuil in een emmer. Gebruik een speciale washandschoen en geen gewone keukenspons. 

Wanneer je de vuile emmer leegt zal je zien dat op de bodem best veel zand zit. En dat is natuurlijk niet handig. Met twee emmers voorkom je dat je met je spons krassen in het lak maakt met zand. Maak eveneens geen draaiende bewegingen, maar was je auto in de lengte. Je voorkomt cirkelvormige krassen die extra opvallen in het zonlicht. 

Stap 3. Kies de goede producten

Was je auto niet met allesreiniger of afwasmiddel, maar koop een goede autoshampoo. Een allesreiniger of afwasmiddel is heel erg slecht voor de lak van je auto. Kijk op de verpakking wat de juiste dosering is. Een auto shampoo is speciaal gemaakt om oppervlakte deeltjes te verwijderen en eveneens om krassen te voorkomen. Het is niet handig om je auto in de volle zon te wassen, want dan droogt je shampoo te snel op. Parkeer je auto in de schaduw, dan heb je alle tijd om de auto rustig schoon te maken. 

Stap 4: Maak gebruik van een velgenreiniger

Heeft een speciale velgenreiniger zin? Ja, want deze is gemaakt om remstof en andere aanslag te verwijderen. Er zijn velgenborstels op de markt die handig zijn om het reinigingsmiddel te verdelen, maar je kunt ook gewoon een schilderskwast gebruiken. Vergeet niet de achterzijde van de wielen te reinigen. Vervolgens kan je de hogedrukspuit gebruiken om al het vuil weg te spuiten. 

Stap 5: Microvezeldoek 

Sla deze laatste stap niet over, want als je de auto nat op laat drogen blijven er witte vegen achter. In kraanwater zit kalk en dat slaat wit uit als het opdroogt. Gebruik de juiste doek om krassen te voorkomen. Een droge doek of microvezeldoek is een zachte doek die je lak niet beschadigd. Let op dat je de doek niet laat vallen, want dan krijg je alsnog krassen op je auto.