Of je nou je allereerste auto gaat kopen of al vaker met het bijltje hebt gehakt, het aanschaffen van een nieuwe of tweedehands auto kan best een heel gedoe zijn. Het vergt vooral een hoop denkwerk voor je nieuwe bolide uiteindelijk bij jou voor de deur staat. Want om er voor te zorgen dat je echt de allerbeste auto koopt die je maar kunt vinden moet je eerst een aantal dingen duidelijk voor ogen hebben. Waar moet je nou precies aan denken als je een nieuwe auto gaat kopen?

Wat voor soort auto heb je nodig?

Je kunt natuurlijk gewoon lukraak de showroom binnenlopen of alle autoverkoopsites af struinen in de hoop dat je oog op jouw nieuwe bak valt, maar het scheelt je een hoop tijd en zoekwerk wanneer je van tevoren bepaalt wat jij wilt en nodig hebt. Ben je op zoek naar een sportief model, een mooie cabrio of moet er een autostoeltje op de achterbank passen en een kinderwagen in de achterbak? Is de auto nodig voor dagelijkse lange afstanden of is het boodschappenwagentje? Moet hij in je garage passen of onder je carport? Zet alles eerst eens rustig op een rijtje voor je daadwerkelijk begint met speuren.

Wat is je budget?

Welke auto jij kunt kopen hangt natuurlijk voor een groot gedeelte af van het bedrag op je loonstrookje en bankrekening. Jouw financiële situatie bepaalt dus ook of jij een gloednieuwe luxe auto, een dure lease auto of een scherp geprijsde tweedehands auto gaat halen. Daarnaast moet je ook denken aan de kosten van je verzekering. Om ervoor te zorgen dat je kiest voor de beste of goedkoopste aanbieder is je autoverzekering vergelijken een slimme zet. Ook is het slim om alvast een inschatting te maken van de onderhoudskosten die je mogelijk kunt hebben aan de auto in de nabije toekomst. Neem daarom wanneer je een tweedehands auto gaat kopen altijd iemand mee die er echt veel verstand van heeft. Wat ook voor een deel met je budget samenhangt is de keuze voor een diesel, benzine of elektrische auto.

Probeer het uit

Of een auto echt bij je past weet je natuurlijk pas als je achter het stuur zit. Of je nou voor een nieuw exemplaar of een tweedehands auto kiest, probeer het uitgebreid uit voor je daadwerkelijk gaat kopen. Je kunt bij de showroom een afspraak maken om een of meerdere auto’s te testen in een proefrit en ook een tweedehands auto neem je natuurlijk mee voor een ritje. Laat je niet opjagen door een fanatieke verkoper en neem rustig de tijd. Wil je jouw favoriete auto nog iets langer uitproberen voor je hem daadwerkelijk mee naar huis neemt? Dan kun je er ook voor kiezen om er een te huren zodat je hem echt goed kunt leren kennen.

Slaap er een nachtje over


Voor de meeste mensen geldt dat zij voor een nieuwe auto best even hebben moeten sparen. Het is daarom helemaal niet gek dat je hier goed over na wilt denken. Je kunt er dan ook beter even een nachtje over slapen, dan een overhaaste beslissing te nemen en met een totaal ongeschikte of gebrekkige auto opgescheept te zitten. De kans dat het je dan uiteindelijk meer geld gaat kosten is behoorlijk groot. Neem daarom de tijd om gedegen onderzoek te doen en neem dan pas je besluit. Heb je de sleutels van je nieuwe auto dan eindelijk in handen? Dan moet je je nieuwe auto direct verzekeren want je kunt natuurlijk niet onverzekerd de weg op.