Als je op vakantie gaat met de auto, is het regelmatig een flink puzzelwerk met de bagage. Om de bagageruimte van jouw auto te vergroten kun je ervoor kiezen om een dakkoffer aan te schaffen. In dit artikel lees je waar je precies op moet letten bij het aanschaffen van zo’n dakkoffer.

 

1.    Dakdragers

Een dakkoffer bevestig je op dakdragers. Controleer of de auto dakkoffer die je op het oog hebt daadwerkelijk past op de dakdragers op jouw auto. Niet elke dakkoffer past namelijk op alle dakdragers, zelfs niet als de dakdragers ‘universeel’ worden genoemd.

 

De bevestiging van de dakkoffer op de dakdragers is doorgaans zeer eenvoudig. Wil je het jezelf écht gemakkelijk maken? Kies dan voor een dakkoffer met snelsluiters, ook wel ‘quickdocks’ genoemd.

 

2.    Formaat

De dakkoffer mag logischerwijs niet te ver uitsteken aan de voor- en achterkant van de auto. Volgens de regels, betekent dit: aan de voorkant mag de dakkoffer uitsteken tot aan de voorbumper, aan de achterkant tot een halve meter.

 

Dit wil zeggen dat niet iedere dakkoffer op iedere auto past. Zorg er daarom voor dat je de specificaties van de dakkoffer die je op het oog hebt goed doorneemt of bespreekt met de dealer.

 

3.    Gewicht

Een auto kan doorgaans veel gewicht dragen, maar het dak van de auto een stuk minder. Controleer daarom wat de maximale daklast van je auto is. Zo weet je of je dient te kiezen voor een lichtgewicht dakkoffer of dat jouw auto wel een groter model aankan.

 

Wil jij zware bagage vervoeren in de dakkoffer? Houdt hier dan ook rekening mee bij de gewichtsbepaling van de dakkoffer zelf.

 

4.    Ruimte

Bedenk hoeveel ruimte je nodig denkt te hebben in de dakkoffer. Wees je ervan bewust dat een grotere dakkoffer zorgt voor meer gewicht en luchtweerstand en daardoor voor een hoger brandstofverbruik.

 

Wil jij de dakkoffer speciaal gebruiken om ski’s mee te vervoeren? Dan moet de dakkoffer zo’n 180 tot 220 centimeter lang zijn, afhankelijk van het type ski’s dat je vervoert.