De motorkap zorgt er namelijk voor dat de motor wordt beschermd en zorgt daarnaast voor de nodige uitstraling. Omdat de motorkap de motor afdekt, zorgt dit voor bescherming tegen regen of vuil. Maar dit is niet het enige voordeel van een motorkap. De motorkap zorgt er namelijk voor dat het motorgeluid wordt gedempt en je hier minder last van hebt tijdens het rijden. Doorgaans worden motorkappen gemakt van plaatmateriaal en geven de auto ook meer stevigheid.

Wanneer de motorkap geopend wordt is het mogelijk om bij de motor te komen. Dit is nodig wanneer er onderhoud aan de motor moet worden uitgevoerd of wanneer simpelweg de motorolie moet worden gecontroleerd. Om de motorkap te openen moet deze eerst worden ontgrendelt en dit gebeurt doorgaans aan de binnenkant van de auto.

Wat zit er onder de motorkap?

 

  • Motor

Het belangrijkste onderdeel onder de motorkap is de motor. Dit is het hart van de auto en zorgt ervoor dat de wielen kunnen draaien.

  • Dynamo

Op het moment dat de auto niet start is het altijd belangrijk om eerst naar de dynamo en accu te kijken. De dynamo ziet eruit als een wiel met daarin gleuven en tandwielen. De dynamo is verantwoordelijk voor het produceren van energie zodat de accu kan worden bijgeladen.

  • Accu

Vaak zit de accu in een van de uithoeken onder de motorkap. Een accu ziet eruit als een rechthoekige doos met twee verschillend gekleurde polen aan elke kant: rood voor positief, zwart voor negatief.

  • Radiator

De radiator is een warmtewisselaar die wordt gebruikt voor het koelen en regelen van de motortemperatuur. Het is het grote paneel dat rechtop achter de grille van de auto zit. Verwijder de radiateurdop niet nadat je auto heeft gelopen. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen omdat koelsystemen onder immense hitte en druk staan.

  • Koelvloeistofreservoir

Koelvloeistofreservoirs bevinden zich in de buurt van de radiator en bevatten de koelvloeistof en bestaan meestal uit doorschijnend wit plastic. De juiste verdeling van deze vloeistof is essentieel om schade aan je auto door oververhitting te voorkomen.