Als je twijfelt tussen het kopen en het leasen van een auto dan is dit best begrijpelijk. Beide opties hebben namelijk voor- en nadelen. Natuurlijk zul je graag betaalbaar willen rijden, maar wat is nou echt voordelig? Dat hangt met name af van je persoonlijke situatie. Er zijn steeds meer mensen die kiezen voor private lease omdat ze bijvoorbeeld niet het spaargeld hebben om een nieuwe auto in één keer te kunnen financieren. Dat het leasen steeds populairder wordt in ons land staat als een paal boven water, in een paar jaar tijd zijn er namelijk meer dan 100 duizend private lease contracten afgesloten in Nederland. Maar is het nou echt beter dan het kopen van een auto? Dat hangt van je situatie af, al kan de onderstaande informatie zeker helpen bij het maken van een keuze. 

 

Wat zijn de verschillen tussen private lease en kopen? 

Tussen het leasen en het kopen van een auto zitten grote verschillen. Bij private lease zal het voertuig bijvoorbeeld eigendom blijven van je leasemaatschappij, wat natuurlijk niet het geval is als je zelf een auto koopt. Het leasen zul je doen tegen een vast bedrag per maand, terwijl je ook nog eens geen onverwachte kosten zult hebben. Als je de eigenaar bent van een vierwieler dan kan dit natuurlijk wel gebeuren door een aanrijding, maar ook de verzekering en het onderhoud van de auto zul je zelf moeten betalen. Private lease geeft je dus wat meer zekerheid, terwijl je hierbij ook niet in één keer een grote investering hoeft te doen. Dit is uiteraard wel het geval als je echt zelf een auto koopt. 

 

Wat zijn de voor- en nadelen van het kopen?

Een voordeel van het kopen van een auto is dat het voertuig direct in je bezit is. Bovendien kun je dan zelf bepalen wanneer je weer genoeg hebt van de vierwieler en dus een nieuw model aan wilt schaffen. Daarnaast zul je geen BKR registratie krijgen en kun je zowel je eigen garage als je eigen autoverzekering kiezen. Toch heeft het aanschaffen van een auto van je eigen geld natuurlijk ook nadelen. Zo zul je in één keer veel geld kwijtraken. Ook zul je alle onderhoudskosten zelf moeten betalen, net zoals de kosten van de verzekering. Daarnaast zal de afschrijving zorgen voor waardeverlies.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van het leasen?

Als je ervoor hebt gekozen om een auto te leasen dan zul je kunnen genieten van het voordeel dat je geen spaargeld of een lening nodig hebt. Ook zul je in een gloednieuwe auto rijden voor een vast bedrag per maand, waarbij je geen last van onverwachte kosten zult hebben. Uiteraard heeft private lease ook wat nadelen. Zo geldt voor schades per schadegeval het eigen risico. Daarnaast is het voertuig tijdens en na afloop van het leasecontract niet in je bezit. Ook zul je BKR geregistreerd worden en heb je een kilometer restrictie.