Een elektrische auto brengt veel voordelen met zich mee, maar het vergt ook een andere aanpak als het gaat om het opladen van je auto. En tegenwoordig zijn er gelukkig genoeg mogelijkheden daarvoor.

Waar je eerst onderweg langs het tankstation ging om te zorgen voor extra brandstof, moet je je auto nu tijdig opladen. Niet alleen onderweg, maar ook thuis kun je je auto eenvoudig opladen. Wat is nu de beste laadpaal voor jouw elektrische auto? Wij zetten een aantal tips op een rij.

Laadpaal, wallbox of mobiele thuislader

Als je denkt aan een laadpaal voor thuis, dan denk je misschien aan de ‘standaard’ laadpaal die vastgezet wordt aan de grond. Maar er zijn meer mogelijkheden. Zo zijn er ook zogeheten wallboxen verkrijgbaar die je aan de muur kunt bevestigen. En je kunt ook kiezen voor een mobiele thuislader. Een soort adapter die je ook overal mee naartoe kunt nemen. Het is goed om deze mogelijkheden mee te nemen en te kijken wat voor jou de beste laadpaal voor thuis is.

De beste laadpaal: 3 factoren

Maargoed nu weet je welke mogelijkheden er zijn, maar wat is dan de beste laadpaal voor jouw elektrische auto? Dit kun je bepalen aan de hand van drie factoren:

  • Laadsnelheid
  • Type laadpaal
  • Aansluiting in de meterkast

De laadsnelheid van je elektrische auto is afhankelijk van de accu in je auto kan variëren van 3,7 kW tot 22 kW per uur. Soms staat dit vermeld per kWh. Wanneer de laadsnelheid hoger is, kan je auto ook sneller laden en is deze dus sneller vol.

Voor het sneller laden van je accu zijn er verschillende laadpalen verkrijgbaar. Hierboven noemden we al de soorten laadpalen, maar er zit ook verschil in aantal kW, aantal fasen en aantal ampère van de laadpalen. Zo kun je op basis van de laadsnelheid en hoe snel je wilt laden de juiste laadpaal kiezen.

Tot slot is het ook belangrijk om te kijken naar de aansluiting in je meterkast. Als je je auto snel wilt opladen, dan heb je ook meer stroom nodig. De meeste Nederlandse huizen zijn voorzien van 3 x 25 ampère en dan kan je aansluiting veel stroom aan. Oudere huizen beschikken echter vaak over één aansluiting. Via je netbeheerder kom je hierachter. Het is eventueel mogelijk om deze aansluiting aan te passen als dat echt nodig is.

Zo ben je goed voorbereid als je op zoek gaat naar de beste laadpaal voor thuis. Laat je goed informeren over de mogelijkheden, want er is genoeg keuze voor iedere auto. Zo kun jij gaan rijden met de luxe auto van de toekomst.