De remblokken maken onderdeel uit van het remsysteem van je auto, net zoals de remschijven. Als je de rem intrapt dan moeten de remblokken aangeduwd worden tegen de schijven. Hierdoor ontstaat een wrijving, wat ervoor zorgt de auto snelheid mindert en dus tot stilstand komt te staan. De wrijving heeft helaas ook een nadelig effect, want het creëert namelijk slijtage aan de remblokken. Na een tijdje zullen ze dus vervangen moeten worden, wat je in principe zelf kunt doen.

De eerste stappen

Als je handig bent dan kun je dus de remblokken zelf vervangen, al moet je dan eerst wel een vervangend setje kopen bij de webshop van motor-doctor.nl. Vervolgens kun je beginnen met het vervangen, hiervoor moet je eerst de wielbouten losdraaien. Als de auto nog op de grond staat moet je ze een kwart slag losdraaien. Daarna kun je de auto opkrikken. Als de auto op de krik staat kun je de wielbouten helemaal uit het wiel halen, waarna je ook het wiel zelf van de auto kunt halen.

Verwijder de oude remblokken

Nadat het wiel van de auto is gehaald, moet je ook de remklauw verwijderen. Dit zit in principe als een klauw om de remschijf heen en zit vast met een paar bouten. Nadat dit gelukt is kun je op een eenvoudige wijze de remblokken uit de auto halen. Ze zijn namelijk gewoon uit de houder te schuiven. Let wel even op hoe ze erin zaten, want ze moeten de nieuwe exemplaren natuurlijk ook weer in de auto. Het is tevens verstandig om de omgeving rond de remblokken even te reinigen met bijvoorbeeld een borstel of een speciale remmen reiniger.

Tijd voor de nieuwe remblokken

Nu kun je natuurlijk beginnen met de nieuwe remblokken. Vet ze eerst even in met een hittebestendig vet, zo voorkom je dat ze gaan piepen. Het vet moet niet aan de binnenzijde van de blokken komen! Vervolgens kun je ze in de remklauwen plaatsen. Nadat dit gelukt is plaats je alles weer terug in de auto en zet je ook het wiel weer op zijn plaats. Hierna is het verstandig om even alles te testen met een proefrit. Voordat je gaat rijden moet je wet een paar keer pompen met de rem. Op deze manier neemt de remzuiger zijn optimale plek weer in.