Bougies zijn bij alle auto’s met een benzinemotor een belangrijk onderdeel. Ze zitten in de cilinder en zorgen ervoor dat de brandbare mix van brandstof en zuurstof ontstoken wordt. Dit creëert een explosie en dus energie, waarmee de motor en dus ook de wielen zal draaien. Zonder bougies is het dus onmogelijk om te rijden.

Hierdoor is het van belang om de bougies regelmatig te controleren. Dit doe je door eerst de motorkap te openen. Je zult dan een paar draden van de verdelerkap naar de cilinders zien lopen. Elke bougiekabel loopt naar een cilinder en je zult dus ook in elke cilinder een bougie vinden. Vervolgens moet je de kabels van alle bougies lostrekken, maar de bougies zelf blijven achter. Leg de kabel aan de kant, maar zorg er wel voor dat je weet welke kabel bij welke bougie hoort.

Afbeelding afkomstig van auto-onderdelenexpert.nl

Je kunt nu de bougies losdraaien met een speciale bougiesleutel. Test of de bougies een vonk geven, wat je kunt doen door de bougie in de bougiekabel te klikken. Aard de zijkant van de bougie door het tegen iets van metaal te houden op je auto. Laat de startmotor ronddraaien, waardoor de bougie direct zou moeten gaan vonken. Raak het hierbij niet aan, dit kan een schok veroorzaken. Als de bougie niet gaat vonken, dan is het dus toe aan vervanging.